Hem Vinvärlden Masi Campofiorin 2017 – Stolt och elegant inbjudande

Masi Campofiorin 2017 – Stolt och elegant inbjudande

av Livets Goda

Masi är ett av Italiens högst ansedda vinföretag som år 1964 introducerade en helt ny vintyp på marknaden; en Valpolicella som fick jäsa ytterligare en gång tillsammans med pressrester från Recioto och Amarone. Vinstilen kom att kallas Ripasso och under en tid var Ripasso Masi’s egna varumärke. Idag är dock begreppet fritt och innefattar vin av skiftande kvalitet, varpå Masi kort och gott valt att döpa sin succé till Campofiorin.

Den aktuella årgången består av 70 procent corvina, 25 procent rondinella och resterande del molinara, och har fått sin fatlagring under minst 18 månader och därefter 3 månaders vila på flaska. Masi Campofiorin 2017 är dagens dryckestips.

Chefredaktör Anders Enquist om 2017 Masi Campofiorin

Campofiorin känns numera relativt långt borta från att slentrianmässigt placeras in i det misshandlade Ripasso facket. Det är en genre som översvämmats av billiga, söta, fruktmörka, tanninlösa och planlösa viner.

Masis Campofiorn har och står, över detta med sin stringenta, stolta hållning, sansade och elegant integrerade sötma, vitala fruktighet och kalkrika mineraliska fräschör. Lagringsdugligt är vinet också och det går utan ångest att hålla det på halster 10+ år till i källaren. Men även om Campofiorin har kapacitet för detta så känns det aningen onödigt att ligga med tummen på hanen så länge. Vinet är för bra idag för att låta det vara orört.

Det – och vi – mår bra av tanninerna som idag bjuder på ett silkesstram och underbart finstämd edge, frukten har som sagt en vital, fräsch spänst och syra i det samtidigt vinbärsmörkare och aromatiskt kryddiga. Maritima vindar speglar sig i det vegetala som även fångar upp lavendel och viss anis.
Kort sagt: det är körsbärsrött integrerat med mörka slöjor och faktum är att vinet har sedan släppet i Sverige förra sommaren fortsatt utveckla sin eleganta och renodlade riktning.

Campofiorin har en väldigt övertygande utstrålning och att det inte säljs till ett högre pris än vad som är fallet, ja, det är inget annat än en ”Guds gåva till vinälskande mänskligheten”. Dörren är öppen, det är bara att kliva in!

91 poäng

2017 Masi Campofiorin
Nr 5123 (750 ml) 13%, 139 kr
Venetien, Italien

Vinet finns på hyllan på alla Systembolag, hitta din närmsta butik här >>

Vinet finns även som Magnumflaska (1500 ml, 269 kr) samt halvflaska (375 ml, 75 kr) på samma artikelnummer.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING