Hem Vinvärlden Masi Campofiorin 2020 – en årgång värd att minnas

Masi Campofiorin 2020 – en årgång värd att minnas

av Livets Goda

Masi Campofiorin 2020: Det är knappast någon överdrift att hävda att Veneto-regionen står i tacksamhetsskuld till Sandro Boscaini, Masis starke man. Inte minst för dennes livslånga dedikation till seriös Amarone men även för införandet av ripasso samt återupptäckten och räddandet av en närmast utdöd högkvalitativ lokal druva. Vinet som personifierar Masi är tveklöst Campofiorin, husets signaturvin och som nu landat i en ny årgång på Systembolaget.

Masis kanske främsta signaturvin, det man är mest stolt över, är definitivt Campofiorin. 1967 lanserade Sandro Boscaini & Masi en helt ny vintyp på marknaden; en Valpolicella som fick jäsa ytterligare en gång tillsammans med pressrester från det söta recioto och amarone. Första årgången var 64:an och stilen kom att kallas ripasso och under en tid var epitetet Masis alldeles egna varumärke tills man gav bort namnet till regelverket då man ansåg det fyllde en viktig lucka. Idag då ripasso innebär viner av skiftande kvalitet och påtaglig sötma så har Masi kort och gott valt att döpa sin torra och matvänliga klassiker till Campofiorin. Vinet domineras av corvina, backas upp av en fjärdedel rondinella och ett fåtal procent är molinara från en unik Masi-klon. Campofiorin spenderar 18 månader på fat och därefter 3 månader i butelj innan lansering.

Masi Campofiorin 2020

Livets Goda om Masi Campofiorin 2020

Det är värt att skänka årgången och människorna bakom detta vin en extra tanke. Italien var initialt extra hårt drabbat av pandemin, inte minst de norra delarna där Masi verkar och att njuta av resultat efter alla prövningar som det då hårt begränsade Italien hade att jobba med är lätt känsloladdat. 2020 är en varm årgång men inte i den bemärkelsen att druvorna tagit skada utan här har man från Masis sida skördat perfekt mogna klasar där inte minst de på högre höjd har varit av riktigt hög klass. 2020-årgången av Campofiorin är ett direkt från start charmant och inbjudande vin med generös körsbärston, fina fläktande örtnyanser, cigarrlåda, mjölkchoklad och en diskret ton av torkade frukter. Smaken är klassisk Campofiorin med välstrukturerad sammanhållning där tanninerna skänker textur, syran drar mot röd citrus och där den rödbäriga fruktigheten adderar ett lätt körsbärskärnkärvt inslag som vinet mår bra av. Avslutet stramar åt och den torra känslan i den försiktigt zestigt kryddiga eftersmaken visar vad ripasso handlar om!

91 p

Känslan vi får är att 2020 har attributen för längre lagring, något som utmärker Masis Campofiorin som under optimala förutsättningar har 15–20 års potential i de vassare årgångarna. Vinet, lätt kylt, är såklart klockrent till klassiska norditalienska rätter men prova det även i sommar till grillen och inte minst ört- och vitlökskryddat fläsk eller kyckling samt till den grillade auberginen.

Campofiorin finns i närmare 200 Systembolagsbutiker och till övriga beställs det utan extra kostnad. Flaskan (750 ml, 13%) har artikelnummer 5123 och kostar 149 kronor. Med samma artikelnummer återfinns vinet även i halvflaskeformat samt i magnum.

Till Campofiorin på Systembolaget HÄR >>>

RELATERAD LÄSNING