Hem Vinvärlden Masi Campofiorin – en vertikal från 1993 till 2020

Masi Campofiorin – en vertikal från 1993 till 2020

av Niklas Jörgensen

Masi Campofiorin: 1967 lanserade familjefirman Masi en helt ny vintyp på marknaden; en Valpolicella som hade jäst ytterligare en gång och då tillsammans med pressrester från amarone. Första årgången var 1964:an och att stilen som kom att kallas ripasso, skulle nå sådan popularitet världen över hade nog få kunnat föreställa sig snart 60 år senare. Livets Goda tar en närmare titt på vinet som startade det hela – Campofiorin.

Vill du läsa hela historien och den fullständiga artikeln så finner man den i aktuella Petit LG #167.

Masi Campofiorin – en vertikal från 1993 till 2020

Masi Campofiorin får sin andra jäsning med druvor som torkats cirka sex veckor. Processen tar uppåt två veckor och sker vid 18–20 C och sedermera genomgår vinet den malolaktiska omvandlingen. Resultatet är ett vin med aningen högre alkohol, mer extrakt, färg och avrundning av tanninerna. Och såklart ett större djup. Lagringen sker i 18 månader på främst större slavonska fat men en tredjedel av vinet lagras i mindre och nyare fat. Ytterligare tre månaders lagring får vinet efter slutblend, innan det är redo för marknaden. Druvblenden domineras av den högkvalitativa corvina, backas upp av en fjärdedel rondinella och ett fåtal procent molinara från en unik Masi-klon.

Masi Campofiorin

Masi Campofiorin – en vertikal

Detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

RELATERAD LÄSNING