Hem Vinvärlden Masia Reserva Brut – karaktärsfull ekologisk cava

Masia Reserva Brut – karaktärsfull ekologisk cava

av Livets Goda

Masia Reserva Brut: Seriös cava är verkligen ingen nymodighet men har kanske flugit under mångas radar och helt enkelt drunknat i mängden av budgetbubbel som pumpas ut. Med den ekologiska sommarnyheten Masia Cava Reserva Brut så ges ett ypperligt tillfälle att prova en kvalitativ cava med substans och som öppnar ögonen för det karaktärsfulla och allt för underskattade spanska mousserande vinet.

Cavan är intimt länkad till appellationen Penedès även om andra regioner i Spanien också får producera cava. Det är således inte en regionsknuten mousserande vinstil likt champagne. Samtidigt kommer en överväldigande majoritet av cava från just Penedès där allt startade och där producenterna byggt upp en skicklighet och samtidigt utnyttjar gynnsamma klimatförhållanden.

Bland de nyare aktörerna finner vi Barcelona Brands som särskilt fokuserat på hållbar odling och då ekologiska druvor. Man har särskilt specialiserat sig på cavan och till sin hjälp har man anlitat en av Kataloniens mest spännande vinmakare, Joan Soler. Joan har inte minst gjort sig ett namn som förespråkare och odlare av närmast försvunna regionala druvsorter.

Masia Reserva Brut

Masia Cava Reserva Brut Organic, Spanien

Klassisk cava på druvorna xarel-lo, macabeo och parellada, typiska för det spanska mousserande vinet. Här får vi den ursprungstypiska karaktären stöpt i en fräsch och nyanserad stil med hintar om viss mognadslagring. Doften är innehållsrik med rökiga toner, grön mandel, brödbak och grillad citron men även en strimma av orange citrus samt röd stenfrukt. Smaken visar upp fin silkig mousse, diskret rondör och pigg zestig syra med stenfruktiga drag och allt i en rökigt mineraldriven stil med rent, livligt avslut. En cava med karaktär.

88 p

En cava som lyfter till mat och då gärna till rätter med viss sälta, gärna till förrätten med färska räkor eller till småplock där serrano ingår. Drick inte allt för kyld då de fina aromerna dämpas utan servera hellre vid 8–10 C. Den ekologiska Masia Reserva har lagrats 18 månader på sin jästfällning enligt den traditionella metoden

Masia Cava Reserva Brut lanserades i början av sommaren i Systembolagets beställningssortiment. Flaskan (750 ml, 11,5%) har artikelnummer 52367 och kostar 189 konor. Vinet beställs till önskad butik för uthämtning.

Till Masia Reserva Brut Organic på Systembolaget HÄR >>>

RELATERAD LÄSNING