Hem Vinvärlden Massé Brut – sympatiskt prissatt champagne på halvflaska

Massé Brut – sympatiskt prissatt champagne på halvflaska

av Livets Goda

Massé har varit en stabil följeslagare under flertalet år på Systembolaget och hör till de pålitliga halvflaskorna från regionen, dessutom till ytterst sympatiskt pris. Namnet Massé är gammalt men är idag inkorporerat i välkända champagnefirman Lanson som driver vidare namnet. I våra glas, halvflaskan Massé Brut.

Champagnehuset Lanson, med hemvist i Reims i Champagne, grundades 1760 av Francois Delamotte och var bland de första etablerade firmorna i regionen. Sonen Nicolas-Louis som var riddare av Malteserorden övertog ledarskapet 1798 och är upphovet till firmans vapen som består av ett rött Malteserkors. Namnet Lanson däremot togs inte förrän 1837, efter att ett partnerskap med Jean-Baptiste Lanson hade inletts år 1828 och Madame Delamotte avlidit. Ambitiösa Jean-Baptiste inriktade sig på att erövra nya exportmarknader såsom England, Holland och Ryssland och så småningom blev firman även kunglig hovleverantör i såväl Sverige som Spanien.

Lanson har sin alldeles speciella stil vilket inte minst grundas blockerandet av den malolaktiska omvandlingen, när äppelsyran i vinet omvandlas till mjölksyra vilket gör drycken mer avrundad i karaktären. Att undvika detta skänker viner med stor fräschör och fräsigare syra, något som oftast kräver längre lagring. Lanson är ett väletablerat namn och med en portfölj som enbart växt i kvalitet under det senaste decenniet och det råder onekligen en viss underskattning av firmans viner.

Massé Brut

Massé Brut

Massé Brut, Champagne, Frankrike

Massé Pere et fils etablerades 1853 av Charles Massé i byn Barizey i Givry.  Idag ägs huset av världskända Lanson. Blenden i denna champagne är 55 procent pinot noir, 25 chardonnay och 20 pinot meunier. Här får vi den på halvflaska och det är en champagne som uppträder friskt med stringent och dominant citrusfruktighet med inslag av äpplen och stenfrukter. I smaken bjuds ett torrt uttryck och med ett kalkigt tannindriv men det finns även en snygg syrligt etsad sötma från mer röda bär i botten. Ren och rakt driven skumpa som passar perfekt till förrätten, som aptitretare när två delar eller blott när champagneandan faller på.

88 p

Massé Brut finns i drygt 130 Systembolagsbutiker och beställs till övriga utan ytterligare kostnad. Flaskan (375 ml, 12,5%) har artikelnummer 7865 och kostar 199 kronor.

Till Massé Brut på Systembolaget HÄR >>>

RELATERAD LÄSNING