Hem Vinvärlden Masseto – nytt vineri och en födelse av ett andravin

Masseto – nytt vineri och en födelse av ett andravin

av Livets Goda

Axel och Eleonora pustar ut, lyckliga över att första skörden i nya vineriet är igång

Mer om detta finns att läsa i en större artikel i Livets Goda #134. Tidningen kan ni även köpa digitalt HÄR

Masseto
Jäsning sker i concretes. Slutlagring sker i 100% nya barriques ett år innan blenden görs. Därefter får slutblenden ytterligare ett år i barriques och slutligen ett år i butelj innan försäljning.

2017 Masseto – 99 LGP
2017 var en minst sagt utmanande årgång. Det var extremt varmt och torrt väder, förutom en, ”köldknäpp” i april, som gav låga skördeavkastningar och med en av de tidigaste skördar någonsin. Skörden av merlot som påbörjades den 24 augusti och slutfördes på 10 dagar vilket är en av de snabbaste skördarna av merlot någonsin i Masseto´s historia. Men temperaturskillnaderna mellan natt och dag var bra och med för årgången ytterligare uppstrukturerade vingårdar har vi en elegant årgång med stor tillgänglighet i sin ungdom med sin charmande mörka och mogna fruktighet. Trots en aning mer uppsluppen edge finns en bra syra och en fast tanninstruktur som ger fräschör och stadga i vinet. 2017 kommer bli excellent i buteljtappad form!

2016 Masseto – 100 LGP
Merlottungviktaren visade en strålande gryende form i 2016 när vinet fatprovades i september 2017. Kanske sticker jag ut hakan med poängen men den elegans och edgie finess vinet besitter i årgången är strålande. Mörk i koncentrationen med livlig intensitet, stor fruktkraft och mycket terroirdriven med silkigt drivna tanniner i sitt unga stadie. Här nalkas elegans och finess med spännvidd i muskulaturen. Som vi i denna tidning nämnt tidigare så i jämförelse med 2017 tedde sig 2016 som en barnlek även om det uppstod vissa ”irritationsmoment” där sommaren bland annat fick lite regn som kom under fel perioder och att det var brutalt torrt i juni och augusti. Men bra skillnader i temperaturerna mellan natt och dag förflöt allt på relativt lugnt och skörden kunde påbörjas i slutet av augusti med ett avbrott för regn i september så slutfördes skörden under bra omständigheter.

2015 Masseto – 100 LGP
Fantastisk årgång av vinet men 2016 har den skarpare elegansen. Örtiga inslagen är finlemmade och integrerade. Elegant och silkig. Har de typiska Masseto dragen men lever ett slags annat liv ändå med sin mer fruktdrivna kraft. Power och kombinerat en frisk och livlig aromatisk kvalitet med en perfekt fenolisk mognad med rikliga, men silkeslena och mjuka tanniner.

Vädermässigt var 2015 var en “tacksam” årgång där allt förlöpte enligt ”skolboken” med en normal, regnig, mild vinter och en spirande i tid i de första dagarna i april. Våren präglades av ett torrt och soligt väder och juli var het och torr. Värmen, i kombination med frånvaron av regn skapade viss oro för mogningsprocessen men lyckligtvis kom det riklig nederbörd den 10:e augusti vilket också medförde ett kallare väder under den sista tiden innan skörd. Det kalla men soliga vädret kvarstod under skörden och varje vingård fick den perfekta mognadsnivån. Skörden påbörjades den 29 augusti.

2014  Masseto – 98 LGP
En av den längsta skörden någonsin detta svåra år, man påbörjade skörden den 5 september och var klara den 7 oktober. Intensiv, komplex och juicy frukt av mörka vinbär och björnbär liksom rödare körsbär med en markerat syrlig sträng. Ceder och lätt rostade fat med viss tobak som ger sötma. Finns en fin, silkig edge i tanninerna och dräpande terroir med vissa fuktiga inslag. Bra, lång elegant kraft med krydda. Känns klassisk och snyggt rustik i stilen. Old fashioned Masseto men med tidlöst temperament.

Foto: Erik Dahlström & Masseto

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING