Hem Vinvärlden Massimo Rivetti Barolo 2018 – inbjudande idag och utvecklande morgondag

Massimo Rivetti Barolo 2018 – inbjudande idag och utvecklande morgondag

av Anders Enquist

“…framkallar den komplexa känslan av att absolut vilja inta vinet idag, samtidigt som det ligger och ruvar en tillfredsställande tanke om hur bra morgondagen kommer att bli.”

Den första mars lanserades Massimo Rivettis Barolo på det fasta sortimentet på Systembolaget. Egendomen har drivits av familjen sedan 1947 men det var först under början av 2000-talet som man började buteljera vinerna under egen etikett. De 25 hektar vingårdar som man innehar är odlade under organisk certifiering och man odlar både traditionella och internationella druvor. Den årliga produktionen uppgår till cirka 100 000 buteljer, huvudsakligen uppdelad mellan Barbaresco och Barbera d’Alba.

I mitt glas idag, Massimo Rivetti Barolo 2018.

Chefredaktör Anders Enquist om Rivetti Barolo 2018

De 25 hektar ekologiskt odlade vingårdar som familjen Rivetti innehar och skördar frukten till sina viner, ger vackert målade vintavlor och är även en garant för att egendomen kommer spela ut fint vinregister under lång tid framöver. Firmans Barolo-nebbiolo har fått frodas på över 30-åriga vinrankor i en hektar vingård i La Morra som har bra förutsättningar, ovan som under jord. Efter 24 månader i slavonska fat buteljeras vinet och ges lång tids vila i butelj. Rivetti släpper inte på sitt ursprung, men ger även vinerna en uppdaterad hållning med bra, välutvecklat moget fruktdriv i en ung, vital och socialt inbjudande öppenhet, och samtidigt känslan av mer introvert agerande med antydan om att det finns ännu mer att utveckla. Mörka viol och lakritsslingor spelar i den mer ljusare körsbärsrosade och nyanserat ört- och tobakvindandes fruktigheten. En syrligt nosad söt rondör tilltalar och ger det mer citrusblodiga och mineraliskt följsamma tanningreppet en bra motsatt attraktion.

Det är inte lätt att hitta en riktigt bra Barolo med tillhörande egenskaper till detta facila pris, men här har vi ett snyggt exemplar som framkallar den komplexa känslan av att absolut vilja inta vinet idag, samtidigt som det ligger och ruvar en tillfredsställande tanke om hur bra morgondagen kommer att bli.
Som det ska vara med ett bra vin.

91 poäng 

Rivetti Barolo 2018
Nr 20055, 14,5% (75 cl), 295 kr
Piemonte, Italien

Hitta Rivettis Barolo på ditt närmsta Systembolag här >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING