Hem Vinvärlden Massimo Rivetti, Piemonte i dagens BS lansering

Massimo Rivetti, Piemonte i dagens BS lansering

av Anders Enquist

Två Piemonte nyheter från Massimo Rivetti hittar vi i dagens SB lansering. Egendomen har drivits av familjen sedan 1947, och de 25 hektar vingårdar som man innehar är odlade under ekologisk certifiering. Man odlar både traditionella och internationella druvor och den årliga produktionen uppgår till cirka 100 000 buteljer, huvudsakligen uppdelad mellan Barbaresco och Barbera d’Alba.

För mer information on Massimo Rivetti, se länk >>

Massimo Rivetti Langhe Nebbiolo Avene 2020
Nr 51057 / 189 kr / 90
Nebbiolofrukt från en 1.25 hektar stor vingård 500 meter över havet och en snittålder på över 20 år för planteringarna i kommunen Mango. En limestonerik jordmån lägger en fast, fräsch grund som drar igenom och även skapar citrusnoter i den körsbärsblommiga styrningen. En finstämd kryddighet med örthint och bra drivna tanniner ger nödvändig skärpa och kontur och vinet har en fin mognad i sin ungdomliga energi som parerar och rundar eventuell yvighet. Ett väl sammanhållet vin som ska konsumeras idag och de kommande 5-7 åren.
Lagring i 12 månader i 25 hektoliters slavonska fatt och sex månader i butelj.

Massimo Rivetti Barbaresco 2019
Nr 50871 / 329 kr / 92
Här nebbiolofrukt från 2.5 hektar vingårdar i Neive. Lite lägre altitud med 380 meter och något äldre planteringar med 25 år i snitt. Även här fostras druvorna på vinrankor planterade i en limestone rik grund vilket präglar vinet med fast fräschör och som uppträder balanserat och harmoniskt i årgången. Det finns ett bra djup under den transparenta och yppigt attraherande ytan där en lakritspenslad ört glimtar snyggt i den körbärsvingade och långt ihållande fruktigheten.
Eleganta tanniner med framkallande kryddighet driver vinet med ödmjuk skärpa och även om melodin är omedelbar så kommer det ske fina växlingar framöver.
Franska fat i jäsningen och 25 hektoliters slavonska fat i den 18 månader långa lagringen med efterföljande vila i butelj under sex månader.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING