Hem Vinvärlden Mästarna på Blanc de Blancs – Diebolt-Vallois!

Mästarna på Blanc de Blancs – Diebolt-Vallois!

av Christoffer Enquist

Historien om Diebolt-Vallois är i grunden inte särskilt gammal i och med att huset grundades för blott dryga fyra decennier sedan. Däremot har de två familjerna som gick samman när Jacques Diebolt och Nadia Vallois gifte sig bägge en lång tradition av druvodling i Champagne, vilket förklarar varför man ändå hör till de absoluta topparna i regionen och alldeles särskilt när det kommer till Blanc de Blancs – det vill säga fokus enkom på chardonnay. I veckans LG-tips korkar vi upp Diebolt-Vallois Prestige Brut som hör till något av det mest säkra du kan investera i år ut och in!

Diebolt Vallois Mor och dotter, Nadia och Isabelle

Familjekänslan är onekligen påtaglig när vi träffat familjen Diebolt och vi minns när Nadia och Isabelle, mor och dotter, besökt redaktionen och vi har provat genom husets imponerande portfölj. Det är viner med ofta majestätisk pondus, stolthet och personlighet och få mästrar chardonnay bättre. Kanske hemligheten ligger i deras vingårdar i klassiska lägen som Cramant, Chouilly och Le Mesnil sur Oger, kanske det beror på tålamodet man uppvisar med lång lagring på fällningen, kanske de gamla rankorna eller så är de blott skickliga vinmakare? Förmodligen en kombination av samtliga faktorer för ett vin som är buteljerat bevis på detta är husets Prestige Brut.

Diebolt-Vallois Prestige Brut

 Livets Goda om Diebolt-Vallois Prestige Brut

Första sniffen bekräftar direkt hur seriöst detta är – ja till och med den gyllene färgen – för Prestige Brut är en mix av sex olika årgångar. 2009 till 2014. Att arbeta med så stor andel så kallade reservviner i sin Prestige Brut, och av så pass hög klass, har resulterat i ett vin som bjuder på vissa mognadstecken samtidigt som du har det ungdomligt lekfulla kvar.

Utvecklingen visar sig i form av brioche och smörnötiga hasselnötstoner samt ett nyanserat djup medan det mer juvenila står för gulfruktiga inslag, gröna äppelskal och citrus som får oss att tänka yuzu. Med viss temperaturhöjning i glaset kommer blommigheten fram och påminner en om att aldrig dricka riktigt bra viner för kallt. Smaken då? Jodå, här visar de olika byarnas Grand Cru-lägen upp sina distinkta karaktärsdrag. Den lite stöddigare frukten från Chouilly bjuder på hintar av modellera, Mesnil sur Oger för den syrliga äppligheten och Cramant för fylligheten. Tillsammans skapar de en komplex och tät smakupplevelse i torr skrud och med ljuvlig mousse samt lång ren eftersmak.

Faktum är att det här är betydligt bättre än många Vintage champagne ute på marknaden och dessutom till ett pris som inger respekt. En champagne för alla tillfällen!

Livets Godas intryck: 91 LGP

Diebolt-Vallois Prestige Brut finns i skrivande stund i drygt 40 Systembolagsbutiker. En flaska (750 ml, 12,5%) kostar 389 kronor, har artikelnummer 7723 och du finner den HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING