Hem Vinvärlden Master Class i Bourgogne på Restaurangakademien

Master Class i Bourgogne på Restaurangakademien

av Livets Goda

“Michel Jamais och Nelly Blau-Picard från BIVB höll i föreläsningen “”Discovery of Burgundy Villages”” med tillhörande provning. Under förmiddagen hölls master-classen för importörer och journalister och på eftermiddagen för sommelierer och personal från systembolaget. – De svenska konsumenterna har svårt att ta till sig vinerna från Bourgogne. Att regionens system är komplicerat och svårt att få grepp om är en stor nackdel, inleder Michel Jamais. Han betonar sedan hur viktigt det är att leta efter en duktig vinmakare när du vill investera i viner från området. I andra hand kommer läget på vingården och därefter årgången. Både Michel Jamais och Nelly Blau-Picard hävdar att dagens utveckling av vingårdsarbetet och tekniken i vinerierna är så pass långt fram att årgångarnas växlingar spelar mindre roll. En duktig vinmakare kan oftast anpassa sig efter förutsättningarna. – En mycket positiv trend idag är att vinodlarna i Bourgogne samarbetar i större utsträckning idag är förr, säger Michel och berättar att de som tillverkar vinerna provar varandras viner idag och hjälps åt, vilket är positivt för utvecklingen. Idag är det ett generationsskifte på gång i Bourgogne och många av de unga vinmakare som tar över har studerat i nya världen, tagit till sig modern teknik och tagit med sig den hem till Bourgogne. – Faran har varit med detta är att några vinmakare flirtat med amerikanska vinjournalister och börjat göra vinerna mer extraherade och eldiga, oroas Michel. Nelly däremot hävdar att det här var en övergående trend som har varit positivt i längden. – Vi har lärt oss av våra misstag, säger hon och skrattar. En annan trend i området är att stora banker och försäkringsbolag börjat investera i vinmark, vilket är vanligt i Bordeaux. Detta kan leda till ökade landbriser och i förlängningen givetvis dyrare viner. Nelly hävdar dock att utvecklingen är omöjlig att stoppa då många av dem som ärver en vinlott idag inte planerar att ta över utan vill få ut så mycket pengar som möjligt i stället. Vilka druvor som ingår i regionens viner är självklart för branschen men långt därifrån för de flesta konsumenter. Flera röster hördes därför varför druvan inte kan stå i alla fall på baksidan av flaskan, för att göra vinerna lättare att förstå. – Vi försöker, säger Nelly Blau-Picard med ett snett leende. Vi uppmuntrar våra producenter att förklara mer om vinerna på baksidan. Inte bara druvan utan också vilken typ av mat som passar till. Helst av allt anpassad till mottagarlandets matkultur. Men det är svårt och kommer att ta tid, fortsätter hon. Bourgogne har idag över 3800 vingårdar och mer än hälften av den totala produktionen exporteras till utlandet. Målet med dagens övning är enligt Blau-Picard att visa upp den stora variation av viner som produceras i Bourgogne. – Vår terror är gudomlig och vi välkomnar alla svenskar som är intresserade att besöka oss, avslutar hon gästvänligt.”

RELATERAD LÄSNING