Hem Vinvärlden Mat- & dryckesinspiration inför Alla Hjärtans dag

Mat- & dryckesinspiration inför Alla Hjärtans dag

av Livets Goda

 

Bubbel

Charles Heidsieck Brut Réserve, Champagne (artikel 77522, 459 kr)
Inget ont om övriga mousserande viner men nog är väl ändå Champagne det som gäller den fjortonde februari! Och vad passar bättre än den formidabla Brut Réserve från Charles Heidsicek där basen utgörs av det exceptionella 2012 och där andelen reservviner är betydande. Överlevererar för sitt segment och bevisar att stor Champagne inte kostar skjortan. Smakar dessutom fantastiskt bra ur bourgogneglaset. God på egen hand; urläcker till lite snittar.

Vita viner

Har du inte så mycket tid på dig att förbereda mat? Gör det enkelt och följ vårt recept på stora räkor som blott tar två minuter att steka upp. Lyxigt, gott och alldeles förtjusande med ett fruktdrivet vitt från aromatiska druvsorter. Vi har valt två som finns i en hel del butiker i landet, en riesling och en sauvignon blanc.

2018 Delaire Graff Coastal Cuvée Sauvignon Blanc (artikel 99320, 135 kr)
Nivån sätts direkt här med en stiligt krutrökig sauvignon blanc som håller sig på den mer diskreta sidan även om det noteras en och annan passionsfrukt. Frukten är generöst stram med bra tryck i mellanregistret och syran är helt på plats. Från topproducent i Sydafrika. För dig som gärna slänger ner lite extra chili i räkorna så är detta valet!

2017 Saar Riesling, van Volxem, Mosel (artikel 96058, 169 kr)
Riesling är larvigt gott och när den kommer från Mosel så når den sitt crescendo. Van Volxem hör till topparna i Tyskland och hans riesling är oerhört expressiv samtidigt som det finns en skärpa och stramhet som man kanske inte i första hand associerar med Mosel. Syran är markerad, frukten balanserar mellan stenfrukter och ett stänk tropik och allt är bara så välgjort. Räkan kommer älska denna.

Sugna på något köttigt till huvudrätt, kyckling kanske? Spana in vårt recept på kycklingbröst i dragon- och kokossås. Fantastiskt gott och den där såsen…

Rätten fungerar ritktigt bra till flera olika viner men gillar särskilt de med lite mer solmognad. Vi har valt två olika där dagsformen får avgöra vilken som hänger med hem. Nebbiolo eller pinot noir?

2015 Barbaresco, Prunotto (artikel 22013, 239 kr)
Just 2015 är en maffig årgång i Piemonte där koncentrationen gör elegansen sällskap. Prunottos fina Barbaresco har imponerat på oss vid flera tillfällen och den mer generösa frukten maskerar druvans tanniner snyggt – och lyfter kycklingen till nya höjder!

2016 The Butcher, Schwarz (artikel 70521, 159 kr)
Oavsett om du finner en ’16 eller ’17 på hyllan så lär du inte bli besviken på denna österrikiska take på pinot. Det är inte Bourgogne men när du väl lärt känna igen pinot noir från Österrike så upptäcker du snabbt hur lätt det är att gilla och hur gott det är till mat. Schwarz är en gammal slaktare som sadlade om och idag driver sonen familjeegendomen. Här bjuds det kryddiga toner i snyggt fatad stil och med körsbärssyrliga undertoner. Servera svalt, runt 14 C för bästa utväxling.

Något sött

2013 St Stephan’s Crown, Tokaj (artikel 12905, 500 ml, 169 kr)
Vi vet, det är knappast säsong för bär av olika slag men om man nu ändå lyckas finna några jordgubbar som håller anständig klass så är världens enklaste dessert given; lite vaniljvispad grädde och så då gubbarna. I glaset? En Tokaj från det så fina året 2013. Få viner lyckas möta bärens syrlighet bättre än Tokaj och den här flaskan håller finfint även till helgen om det blir ett par glas över. Prova den då även till en salt ost för kontrasterna.

Samtliga viner finns i butiker med anständigt sortiment.

Teckna en prenumeration på Livets Goda eller Whisky & Bourbon!

En prenumeration på Livets Goda (tryckt) innefattar 9 utgåvor och kostar 375 kr och mostvarande på Whisky & Bourbon kostar 175 kr (4 utgåvor). Prenumerationer tecknar ni smidigt här på vår prenumerationssida >> 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING