Hem Whisky & Bourbon Mathias Dahlgrens påsköl är tillbaka

Mathias Dahlgrens påsköl är tillbaka

av Livets Goda

Bryggaren Jessica Heidrich och krögaren Mathias Dahlgren har ett bryggsamarbete där de tillsammans skapar öl till svenska mathögtider. Förra året bryggde de Mathias Dahlgren & S:t Eriks Påsköl som tack vare den positiva responsen och höga efterfrågan nu lanseras igen. – Påsken är en av våra viktigaste mathelger som också ger en föraning till vårens primörer. Påskmaten innehåller allt från lättare rätter till smakrikt lamm och fet lax. Vårt påsköl är bryggt för att vara både elegant och mustigt och därmed passa till det mesta av den klassiska påskmaten, säger Mathias Dahlgren. S:t Eriks & Mathias Dahlgren Påsköl är bryggd på pilsner-, karamell- och specialrostad chokladmalt. Humlet består bland annat av centennial och amarillo. – Vi har bryggt en mörk lager i modern stil med lite högre beska, säger Jessica Heidrich, bryggare av S:t Eriks. Mörk lager är en underskattad öltyp som jag är mycket förtjust i. Prova Mathias Dahlgrens påsköl för dess elegans, drickbarhet samt för hur lätt den går att kombinera med mat. Mathias Dahlgren & S:t Eriks Påsköl lanseras på Systembolaget 1 april. Alkoholhalten är 5,3 procent och priset 19,20 kronor för 33 cl flaska. Artikelnumret är 1302-03. Ölet kommer även att serveras på Mathias Dahlgrens restauranger Matbaren och Matsalen på Grand Hotel i Stockholm. Mathias Dahlgrens påsktips – Svensk lammstek med pumpa och ramslök (recept för 4 portioner) Ingredienser: 600 gr urbenad lammstek skuren i grova grytbitar + olja till stekning 400 gr + 100 gr butternutsquash (pumpa), skalad och urkärnad 25 gr färsk ramslök 50 gr smör Ättikslag (består av 0,5 dl ättiksprit + 0,5 dl socker + 0,5 dl vatten som blandas till sockret löser sig) 4 msk fint skuren kruspersilja Salt och svartpeppar i kvarn 4 msk stekta pumpakärnor, grovt krossade Metod Krydda och bryn köttet runt om i het stekpanna med lite olja, låt vila. Skär 400 gr pumpa i tunna klyftor och stek runt om i varm stekpanna med smöret. Mot slutet av stekningen vänd i ramslöken och krydda med salt och peppar. Skiva 100 gr pumpa supertunt (gärna med japansk mandolin), blanda skivad pumpa med ättikslagen och persiljan. L åt stå i 2 minuter och häll därefter av lagen. Skiva köttet och arrangera det med stekt pumpa, ramslök och inlagd pumpa på varma tallrikar. Ta tillvara steksmöret och ringla det över rätten. Strö över de krossade pumpakärnorna och servera genast.

RELATERAD LÄSNING