När ens far är bland landets främsta auktoriteter inom vinproduktion så är det ofrånkomligt att kunskapen går i arv och Matías lärde sig mycket av Jorge Riccitelli. Men även åren som vinmakare vid Fabre Montmayou gav honom en annan infallsvinkel med tanke på egendomens mer europeiska approach, franskägd som den är. Resor jorden runt till olika vinregioner gav honom ytterligare funderingar kring tillvägagångssätt och när han så 2009 etablerade sitt boutiquevineri i Las Compuertas så var det med en hel del intryck och erfarenhet i bagaget.
Matías Riccitelli har sökt sin egen stil och var tidigt ute och tongivande i den nya rörelse som vinner allt mer terräng i Argentina. Fokus ligger på vinernas renhet och att inte förvanska växtlägets uttryck för mycket, något som förklarar kärleken till betongjästa viner.
Druvorna hämtas från Matías vingårdar i Lujan de Cuyo, på 1100 meter höjd. Han arbetar även med ett större antal odlare i regionen, närmare bestämt i Altamira, Chacayes, La Carrera och Gualtallary. Och sedan ett par år tillbaka så har Patagonien adderats till listan där Matías räddat äldre vingårdar i Rio Negro planterade under 60-talet.
Portföljen innehåller flera olika etiketter och idag är det måhända fel att kalla Matías Riccitelli för ett boutiquevineri med tanke på att antalet producerade flaskor numer ligger på cirka 400,000. Men det gäller att inte stirra sig blind på siffror för kvaliteten är rakt igenom på en imponerande nivå och det visar inte minst de tre flaskor som vi provat på redaktionen; Hey Malbec, Blanco de la Casa och Tinto de la Casa.
2017 Blanco de la Casa, Lujan de Cuyo (artikel 75197 BS, 249 kr)
Tre druvor, tre altituder. Sauvignon blanc från Gualtallary och 1400 meters höjd, semillon från gamla rankor i La Consulta och 1000 meters höjd och en femtedel chardonnay från hela 1700 meters höjd i La Carrera. Jäser i betongägg med sin naturliga jäst och lagras även i äggen uppåt åtta månader.
Alltså, den här vill man sitta med. Länge, för vinet bara växer och växer i glaset och intrycken likaså. Men vinets ledord, det som får gör att det sticker ut, är dess underbara renhet och fräschör samtidigt som det finns ett grepp som inte släpper och en precision som får det att andas klass. Här möts försiktiga toner av nedtonad sauvignon blanc med fetma från chardonnay och semillon. Papaya, örter och citrus och även ett lätt rödbärigt inslag. Täthet, balans och djup i smaken adderar till intrycket av ett vin med stor personlighet. 93/100 LGP
2017 Hey Malbec, Lujan de Cuyo (artikel 95763, 145 kr)
Som namnet antyder så är det här en mer rakt på sak-malbec där fräschhören får en central roll och bärfruktigheten går före eken. Här avstjälkas det delvis men runt en femtedel är hela klasar och genomgår kolsyrejäsning. En tredjedel av vinet lagras i använda fat medan resten vilar i betong.
Vi provar detta vin blint och gissningarna går från dolcetto till just något utomeuropeiskt. Det är svalt i sin framtoning där de mörkbäriga tonerna tar täten idag, blåbär och björnbär främst, men det finns också ett örtigt anslag som påminner om det man finner i kolsyrejästa viner från Europa. Smaken är härligt saftig och ren men inte utan djup, silkiga tanniner finns i bakgrunden och allt andas drickvänlighet till max. Om du är i behov av att få nya intryck av malbec-druvan så kommer detta vin ge dig full utdelning. Nytänk! 91/100 LGP
2016 Tinto de la Casa, Lujan de Cuyo (artikel 77002 BS, 249 kr)
Malbec från två olika lägen och som Matías samjäst. Hälften frukt från vingårdarna i Las Compuertas på 1100 meter s höjd, hälften från Gualtallary 1400 meter över havet. Olika jordmån och altitud bidrar till komplexiteten. Naturlig jäst, hälften hela klasar vid fermenteringen och sedan ett år i små franska fat.
Här går vi aningen, men bara aningen, åter till ursprunget som vi känner mer igen men med tid i glaset så kikar en annan malbec fram igen. Animaliskt, mörkbärigt och med stort blommigt djup gör detta vin stort intryck på oss. Harmonin imponerar, strukturen likaså och det är aldrig baktungt eller bärsött utan här handlar det om kryddig precision i galet snyggt framförande. Här fylls det på i den egna källaren, var så säkra! 93/100 LGP
Matías Riccitelli importeras till Sverige av The Wines & Spirits Collective.
Du vet väl att Livets Goda och Whisky & Bourbon finns på Instagram? Följ oss gärna på @livetsgoda_magazine |