Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Matinnovatören bakom 3-stjärniga El Bulli på exklusivt Sverigebesök

Matinnovatören bakom 3-stjärniga El Bulli på exklusivt Sverigebesök

av Christoffer Enquist

Ferran Adrià är en av världens mest erkända och tongivande gastronomiska profiler. Han var Head Chef på den beryktade restaurangen El Bulli som under verksamhetsåren belönades med tre Michelinstjärnor. Restaurangen utsågs även till världens bästa restaurang fem år i rad. I maj 2020 kommer Ferran Adrià till Sverige för första gången sedan restaurangen stängdes för nio år sedan.

Ferran

Förutom ett anseende som en av världens bästa kockar är Ferran Adrià personen bakom trenden med molekylär gastronomi. Efter stängningen av El Bulli 2011 började Ferran Adrià att skriva på den kulinariska encyklopedin, Bullipedia. Encyklopedin riktar sig till Fine Dining-världen och finns idag i 10 volymer. Syftet med Bullipedia är att sprida kunskap utifrån Sapiens metodiken Innovation through understanding. Metoden utgår från att gedigen och sammanknuten kunskap är nyckeln till innovation.

Som en del av Bullipedia, utgiven av förlaget Phaidon, lanserades nyligen volymen Coffee Sapiens. Boken är en djupdykning i kaffets allra minsta beståndsdelar och är ett samarbete med det italienska kaffevarumärket Lavazza. Under Sverigebesöket kommer Ferran Adrià att sprida kunskap om entreprenörskap med utgångspunkt i denna bok. Lavazza har samarbetat med Ferran Adrià sedan 2000 då företaget skapade konceptet Coffee Design*. Här var Ferran Adrià drivande i att utforska och experimentera med kaffe på ett innovativt sätt. Detta gjorde att kaffet blev en självklar del av Fine Dining-världen. Det är också Lavazza som står bakom det celebra Sverigebesöket.

–Det är en enorm ära att kunna välkomna en sådan gastronomisk ikon som Ferran Adrià till Sverige med tanke på hur sällan han gör den här typen av representation. Han har länge varit självklar inom Lavazza som inspiratör och innovatör och att få bjuda in honom till Sverige och visa upp vår gastronomiska arena känns väldigt roligt, säger Heléne Grannas, Marketing Manager Sweden & Finland på Lavazza.

Ferran Adrià kommer tillsammans med Lavazza under sitt Sverigebesök att delta i en rad aktiviteter. Hans huvudfokus kommer vara att sprida kunskap utifrån metoden Innovation through understanding. Detta görs främst genom föreläsningar riktade mot studerande samt aktiva inom matbranschen. Som privatperson kommer det även finnas möjlighet att delta på Foodstock Master Class där Ferran Adrià kommer medverka som talare.

* Coffee Design är Lavazzas benämning på matdesign tillämpat på kaffe. I ett laboratorium helt dedikerat till Coffee Design i Lavazzas Training Center skapas innovativa produkter, recept och verktyg för att tillreda och servera kaffe.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING