Matinspiration: Helstekt oxfilé med Milfordsås och rostade grönsaker i fint möte med argentinsk generositet

Livets Goda 8 Jul, 2019
Musik Lyckan när man får tag på en riktigt bra oxfilé är svårslagen i köket så när vi har turen på vår sida blir det till att helsteka den så varsamt som möjligt och låta köttsmaken komma fram på bästa vis. Tricket är att gnida in köttet med curry! Till vår anrättning häller vi en fruktgenerös malbec från Argentinaikonen Bodega Catena Zapata.

Till 4 personer behöver du
Ingredienser
800 gram oxfilé, vi valde en fint putsad från Scan
curry
smör

Milfordsås
1 dl olivolja
1 dl lönnsirap
0,5 dl soja
1 msk Santa Maria Pasta Rossa-krydda
1 vitlöksklyfta

Tillbehör
Grönsaker, vi valde champinjoner, tomat och färsk lök

Så här gör du
Gnid in oxfilén i curry och salt. Låt vila en stund i rumsvärme. Stek upp den i smör så att du får fin yta och stänger porerna. Därefter kör du den färdigt på låg värme i ugnen. Hur röd du vill ha den får avgöra tiden. 

Såsen är hur enkel som helst att fixa samman och given så här under sommartid när man inte vill spendera all tid i köket men ändå äta lyxigt. Mixa ingredienserna till såsen och kör med stavmixer. Låt stå och dra till sig.

Rosta grönsaker i ugnen i olivolja och salt.

Vinet
2017 Alamos Malbec
Artikel 6670, 99 kr, 88 LGP


Generöst men likväl stramt på en och samma gång. Det är lite av Catenas signum idag och denna malbec visar verkligen husets höga nivå. Björnbär sällskapar med mörka körsbär, kryddiga toner backar upp och faten är välintegrerade, precis som tanninerna i smaken och den bussiga skogsbärsfrukten som backas upp av en fräsch syra och ett läckert inslag av lakrits. Längden i eftersmaken imponerar dessutom.

Till maten
Kombinationen med oxfilé som gnidits in i curry och omfamnande malbec är lysande och lockar fram det bästa i varandra. Vinets fruktighet tyglas av köttet, kryddigheten likaså och den pikanta milfordsåsen blir pricken över i:et som lyfter fräschören i anrättningen. Tanninerna blir närmast sammetslena i sin struktur och vinet upplevs än mer transparent. Med andra ord, ett klockrent möte!


Gaja Barbaresco 2016 har landat

Vin Älskar man Nebbiolo kan detta vara ett av årets viktigaste…
19 Sep, 2019

Thomas Sjögren testar Scanpan TechnIQ

Mat och Restaurang Höstens stekheta nyhet från Scanpan heter TechnIQ! Det är en…
17 Sep, 2019

Rockys återkomst: Sveriges mest öldrickande hund är tillbaka - med en Pilsner Urquell i handen

Whisky och Bourbon Pilsner Urquell fortsätter samarbeta med äkta original och näst på…
16 Sep, 2019

Pocket by Pontus dukar upp på Lidingö

Mat och Restaurang Nya Lidingö Stadshus får nu ett förstklassigt restaurangtillskott när krögaren…
16 Sep, 2019

Ulrika Brydling tilldelas Karin Franssons mentorpris 2019

Mat och Restaurang Ulrika Brydling har tilldelats Karin Franssons mentorpris 2019. Priset syftar…
16 Sep, 2019

Zero Waste Ale – En bröl är Scandics senaste hållbarhetslansering

Whisky och Bourbon Nu når Scandics nästa hållbarhetssatsning svenska ölfantaster. Den 16 september…
16 Sep, 2019
Artikelarkivet