Hem Musik Matinspiration: Helstekt oxfilé med Milfordsås och rostade grönsaker i fint möte med argentinsk generositet

Matinspiration: Helstekt oxfilé med Milfordsås och rostade grönsaker i fint möte med argentinsk generositet

av Livets Goda

Till 4 personer behöver du
Ingredienser
800 gram oxfilé, vi valde en fint putsad från Scan
curry
smör

Milfordsås
1 dl olivolja
1 dl lönnsirap
0,5 dl soja
1 msk Santa Maria Pasta Rossa-krydda
1 vitlöksklyfta

Tillbehör
Grönsaker, vi valde champinjoner, tomat och färsk lök

Så här gör du
Gnid in oxfilén i curry och salt. Låt vila en stund i rumsvärme. Stek upp den i smör så att du får fin yta och stänger porerna. Därefter kör du den färdigt på låg värme i ugnen. Hur röd du vill ha den får avgöra tiden. 

Såsen är hur enkel som helst att fixa samman och given så här under sommartid när man inte vill spendera all tid i köket men ändå äta lyxigt. Mixa ingredienserna till såsen och kör med stavmixer. Låt stå och dra till sig.

Rosta grönsaker i ugnen i olivolja och salt.

Vinet
2017 Alamos Malbec
Artikel 6670, 99 kr, 88 LGP


Generöst men likväl stramt på en och samma gång. Det är lite av Catenas signum idag och denna malbec visar verkligen husets höga nivå. Björnbär sällskapar med mörka körsbär, kryddiga toner backar upp och faten är välintegrerade, precis som tanninerna i smaken och den bussiga skogsbärsfrukten som backas upp av en fräsch syra och ett läckert inslag av lakrits. Längden i eftersmaken imponerar dessutom.

Till maten
Kombinationen med oxfilé som gnidits in i curry och omfamnande malbec är lysande och lockar fram det bästa i varandra. Vinets fruktighet tyglas av köttet, kryddigheten likaså och den pikanta milfordsåsen blir pricken över i:et som lyfter fräschören i anrättningen. Tanninerna blir närmast sammetslena i sin struktur och vinet upplevs än mer transparent. Med andra ord, ett klockrent möte!

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING