Hem Mat & Restaurang Matinspiration: Kormakyckling med rostade kikärtor, papadums och en uppfriskande pinot grigio i glaset

Matinspiration: Kormakyckling med rostade kikärtor, papadums och en uppfriskande pinot grigio i glaset

av Livets Goda

Kormakyckling med rostade kikärtor, papadums och en uppfriskande pinot grigio i glaset
(4 personer)
Det här behöver du 
600-700 gram kycklingfilé, vi valde bröstfilé från Bjärefågel
2 gul paprikor
1 gul lök
Färsk ingefära, ca 1-2 msk hackad
1 vitlök
2 burkar korma, vi valde Patak’s
Färsk mynta
Färsk koriander
olja, salt, peppar

Tillbehör
Basmatiris
Papadums
1 burk kikärtor
vitlök
spiskummin, curry
olja

Så här gör du
Hacka lök och paprika och stek upp i olja tillsammans med den finhackade ingefära. När du fått fin färg så lägg åt sidan och stek kycklingen som du skärt i tunna minutstrimlor. Bryn och lägg sedan tillbaka grönsakerna, klipp ner en näve mynta respektive koriander samt häll på kormasåsen och låt puttra in. 

Sätt på ugnen på 200 C. Häll ur vattnet från kikärtorna och torka dem. Lägg i en bunke och pressa i en vitlöksklyfta, lite salt, peppar, olja och en tesked curry samt en tesked spiskummin. Rör samman allt och lägg på bakplåtspapper och rosta i ugnen. Kikärtorna behöver allt från 30-45 minuter.

Koka upp basmatiriset enligt anvisning och höj temperaturen på ugnen till 250 C efter du tagit ut kikärtorna. Pensla papadums med lite olja på var sida och lägg i omgångar i ugnen högt upp på galler någon minut.

Servera kormakycklingen med de rostade kikärtorna, ris, papadums och förslagsvis med en chutney vid sidan om. Dekorera med mer av de färska örterna.

2017 Masi Masianco Pinot Grigio Verduzzo
Art. Nr 2415, 99 kr, 750 ml, 87 LGP

Vinet: 
Här är det juvenilt busigt med örtblommighet, persika, päron, citrus, saftig frukt och krydda i en lättillgänglig- och matanpassad stil. Vinet uppträder drivet, rent och svalkande med en fin mineralisk bas i ryggraden och torrt avslut med bibehållen fruktighet. Ett välstrukturerat vin som är menat att intas i stora klunkar, vilket vi gladeligen gör.

Till maten:
Vinets örtiga kryddighet lierar sig med de indiska smakerna, samtidigt som den tar skepnaden av en törstsläckare av guds nåde, och det hela blir till ett konstverk för de mest kräsna. Att vinet accelererar i kombinationen känns nästan överflödigt att skriva ut, och i kombon ges upplevelsen en tropisk slöja. Det här är riktigt gott!

Vinet finner ni på Systembolaget här >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING