Hem Mat & Restaurang Matinspiration: Lamm Biryani

Matinspiration: Lamm Biryani

av Livets Goda

Till 4 personer behöver du
Lammkött, ca 600 gram, vi valde lammytterfilé
50 gram smör
Garam Masala, 2 msk
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
Färsk koriander
Färsk mynta
Vatten

Till riset
Basmatiris, 3 dl
Kanelstång
Saffran, halvt kuvert
Curry, 1 tsk
1 msk mortlade kardemummafrön
socker
smör

Tillbehör
Naanbröd

Så gör du:
Smält 50 gram smör i stekpannan och lägg sedan i ditt lamm som du skärt upp. Addera garam masala, löken och vitlöken och bryn till vacker färg innan du häller på några deciliter vatten, ca en halvliter. Tänk på att det är smöret som står för sältan så att du inte saltar ytterligare. Lägg även i en näve grovhackad koriander och en lika stor mängd mynta. På med lock och låt det puttra uppåt timmen (längre om du har trådigare kött).

Blanda de mortlade kardemummafröna med halva kuvertet saffran, curryn och lite socker. Stek upp riset i en gnutta smör och vänd ner kryddblandningen. Lägg även i kanelstången och häll sedan lammgrytan över riset. Sannolikt behöver du även ytterligare lite vatten. Låt sedan puttra under lock tills vätskan absorberats och riset är färdigt, ca 15 minuter.

Gott till är naanbröd som du penslat med smör och strött sesamfrön över innan du hastigt rostar dem i ugnen.

2016 Zenato Valpoliciella Classico Superiore 
Art. Nr 12385, 139 kr, 750 ml, 89 LGP

Vinet: 
Örtigt, fräscht och rent i klassiskt utförande med en stram och sval fräschör. Vinet bjuder vidare på körsbär och tobak i en torr stil och med maritima vindar. Vi konstaterar att detta är en mycket fin årgång av vinet med såväl elegans och transparens som kraft. Pizzavin galore, eller som i det här fallet, perfekta partnern till en biryani!

Till maten:
Anrättningen lockar fram en passande sötma i vinet som anpassar sig snyggt till maten utan att tappa bort sig själv det minsta. Zenatos Valpolicella står nämligen stolt och välsmakande i kombinationen där den kramar om matens kryddrikedom och adderar svalkande fräschör till giftermålet. Vi vill ta stora klunkar och stora tuggor då vi finner ett stort välbehag i denna matchning.

Vinet hittar du på Systembolaget här >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING