Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Matkreatören Diana Dontsova vinnare i Årets Svenska Matlitteratur, kategori etniska kokböcker, med sin bok Diadonnas balkanmat.

Matkreatören Diana Dontsova vinnare i Årets Svenska Matlitteratur, kategori etniska kokböcker, med sin bok Diadonnas balkanmat.

av Livets Goda

Nu har Måltidsakademin utsett årets bästa svenska måltidslitteratur 2021 och matkreatören Diana Dontsova tar hem priset för ”Årets etniska kokbok” för sin bok Diadonnas Balkanmat: och livet kring det dukade bordet.

Diana ”Diadonna” Dontsova inspirerar dagligen ett hundratusental följare på sociala medier med sin matlagning. Diadonnas balkanmat är en av de första svenska kokböckerna om maten från Balkan.

Född i Sverige och med föräldrar från Balkan, har Diana ett ben i båda matkulturerna och kan ledigt integrera svenska råvaror med rätter från kontinenten. I boken lagar hon klassiska balkanrätter som burek, çevapçiçi, ajvar och baklava, som både är en fest för ögat och gommen.

Juryns motivering till priset:
”Den rustika balkanmaten består av goda råvaror och mycket kärlek. Smakrikedomen med fårost, paprika, bönor och nötter känns igen i en tradition av delad glädje, gästfrihet och läckra smakbrytningar, som börjar hitta till det svenska köket.”

Diana Dontsova är matkreatör, fotograf och föreläsare. Hon har en stor följarskara i sociala medier via sitt instagramkonto, sin blogg hos Femina och podden Om maten och livet tillsammans med matprofilen Jennie Waldén. Diana har vunnit Stora matbloggspriset och Matbloggspriset för Bästa Foto och driver Diadonna Media, med fokus på digital marknadsföring inom mat och dryck.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING