Matlådans dag 23 mars: Ingredienserna svenskarna vill förbjuda i matlådan

av Livets Goda

Var fjärde svensk har med sig matlåda fem gånger i veckan, enligt en ny undersökning från färdigmatstjänsten Factor. Men det finns några livsmedel som borde förbjudas helt. Inför Matlådans dag den 23 mars delar Carol England, kulinarisk chef på Factor sina bästa tips på hur du förbereder den perfekta matlådan.

Matlådor är ett vanligt inslag i mångas vardagsliv. Faktum är att varannan svensk tar med sig matlåda minsta en gång i veckan, och var fjärde (25 procent) tar med sig matlåda till jobb eller skola fem gånger i veckan, enligt en ny YouGov-undersökning från färdigmatsföretaget Factor. Åsikterna om vad som är viktigast i en matlåda varierar. Flest prioriterar möjligheten att värma upp maten (36%), följt av hur enkelt det är att förbereda den (19%). Smakupplevelsen (16%) och näringsinnehållet (12%) rankas också högt.

– Att personer skiljer sig åt när det kommer till vad man tycker är viktigt i en bra matlåda, understryker att matlådor kommer med många fördelar. Att undvika dyra restaurangbesök och få bättre kontroll över sitt näringsintag är bara några av dem, säger, säger Carol England, kulinarisk chef på Factor

Undvik starka dofter i matlådan
Att inkludera vissa starkt doftande ingredienser i matlådan kan dock få kollegorna att rynka på näsan. Undersökningen visar nämligen att en del tycker att fisk, kokt ägg och brysselkål borde förbjudas i offentliga miljöer. Alla är dock inte lika känsliga för vad andra har i sin lunchlåda. Drygt varannan tycker att inget livsmedel ska förbjudas. Bland personer över 60 år är det 65 procent som inte håller med om att något livsmedel borde förbjudas, jämfört med 36 procent i den yngre målgruppen
18-29 år.

– Trots att vissa är lite känsliga kring vad andra värmer på i lunchrummet bryr sig de flesta inte alls. Med andra ord borde man inte dra sig för att äta saker som doftar lite, såsom fisk eller kål. Inte nog med att det är livsmedel med massor av näring, det är dessutom riktigt gott, säger Carol England, kulinarisk chef på Factor.

Topplista: Livsmedel svenskarna vill förbjuda i offentliga miljöer:
1. Fisk
2. Kokt ägg
3. Brysselkål
4. Kaviar
5. Banan

Expertens tips för bättre matlådor
För att laga bättre matlådor delar Carol England sina främsta tips.
• Tänk på konsistensen
Tänk på att välja råvaror som håller både smak och konsistens när de värms upp. Bra alternativ är kyckling, fläskfilé, lax, broccoli, blomkål, quinoa, ris och bönor.
• Separera de saker du inte vill ha varmt
Sallader, kalla såser (som dressing, gräddfil eller majonnäs) och andra ingredienser som äts kalla kan förvaras separat. Detta ger en fräschare känsla och bevarar de olika texturerna efter du värmt din matlåda.
• Kryddskåpet är matlådans bästa vän
Uppgradera din matlåda genom att investera i några bra kryddor, färska örter eller smaksatta oljor för att ge din matlåda det där lilla extra.
• Tänk på matlådan som byggklossar
Förbered basvaror som kokt quinoa, rostade rotfrukter, grillad kyckling eller kokta linser i större mängder. Dessa kan sedan kombineras på olika sätt under veckan för att skapa variation och spara tid.
• Spara tid med färdiglagade alternativ
Ibland räcker inte tiden till. Då kan färdiglagade matlådor, såsom Factor, vara ett smart och bekvämt alternativ. Välj noggrant och leta efter alternativ med bra näringsinnehåll och naturliga ingredienser.

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov.
Under perioden 29-31 januari 2025 har sammanlagt 1010 intervjuer via internet genomförts
med män och kvinnor, 18+ år i Sverige.