Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Matlådor allt vanligare bland svenskarna – expertens fem tips för en bättre matlåda på jobbet

Matlådor allt vanligare bland svenskarna – expertens fem tips för en bättre matlåda på jobbet

av Livets Goda

Inför matlådans dag den 23 mars har HelloFresh tagit tempen på svenskarnas matlådevanor. Undersökningen visar att var femte svensk tar med sig matlåda oftare idag till följd av det ekonomiska läget. En tredjedel har med sig matlåda 4-5 gånger i veckan. Matexperten Sofia Fattori delar sina fem främsta tips för att hjälpa fler till bättre matlådor.

Den 23 mars infaller matlådans dag. En ny Yougov-undersökning genomförd på uppdrag av HelloFresh visar att var femte svensk (20%) tar med sig matlåda oftare idag på grund av det ekonomiska läget. Idag tar mer än hälften (54%) med sig matlåda till jobbet eller studierna en eller flera dagar i veckan. En tredjedel (32%) tar med sig matlåda 4-5 gånger per vecka.

– Lunchkulturen har förändrats, vi går inte ut och äter lika ofta och allt fler samlas på kontoret för att äta sin matlåda. Att planera och ta med sig matlåda kräver visserligen lite mer tid och tanke än att besöka en restaurang, men det innebär också att man sparar pengar, minskar matsvinn, och kan äta mer hälsosamt, säger Sofia Fattori, matexpert på HelloFresh.

Den vanligaste orsaken till varför man tar med sig matlåda är för att spara pengar. Och spara pengar verkar svenskarna kunna göra. Personer som väljer att ta med sig matlåda i stället för att köpa mat på restaurang spenderar i genomsnitt 64 procent mindre på sin lunch.

Därför tar svenskarna med sig matlåda:

  1. För att spara pengar
  2. För att äta upp rester
  3. För att man föredrar hemlagad mat
  4. För att spara tid på jobbet
  5. För att äta mer hälsosamt

Skam och stolthet – blandade känslor kring matlådan

Det finns dock en hel del blandade känslor när det kommer till att ta med sig matlåda. När svenskarna tar med sig matlåda känner sig drygt var tredje (37 procent) stolta över att de är ekonomiska, maten de har lagat (35%) och för att de tänker på matsvinnet (26%).

Men matlådan väcker inte enbart positiva känslor. Fler än 1 av 10 (13%) tycker att det är jobbigt när andra kommenterar deras mat, och nästan lika många (9%) tycker att det är jobbigt att andra ska tro att de behöver tänka på ekonomin. Vidare finns en skam över att de inte äter särskilt hälsosamt eller varierat (7%).

Godare och smidigare matlådemat – tips från Sofia Fattori

  • Har du grönsallad i matlådan ska du alltid förvara dressingen separat. Dressingen kan annars få salladen att snabbt bli dålig och inte lika god.
  • Laga en bonusportion eller fler varje kväll så får du smidigt en matlåda till dagen efter.
  • Vill du slippa planeringen men ändå ta med dig matlåda? Beställ en matkasse för fler än vad ni är personer i hushållet för att få matlådor till veckan.
  • Se till att själva förvaringslådan du köper är till för att värma i micron, annars finns det en risk att den släpper ämnen som inte är särskilt bra att förtära.
  • Lagar du grytor men sällan orkar ha med dig en extra låda för grönsaker? Toppa matlådan med frysta grönsaker och låt dem tillagas när du värmer upp lunchen.

RELATERAD LÄSNING