Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Matländerna som faller svenskarna mest i smaken

Matländerna som faller svenskarna mest i smaken

av Christoffer Enquist

Mat

Italien, Sverige och Thailand – det är de länder vars kök tilltalar flest svenskar. Längst ned på listan över lockande matkulturer hamnar det kinesiska, libanesiska och portugisiska köket. Nära varannan föredrar också viner från Italien. Det visar en färsk Sifo-undersökning genomförd på uppdrag av researrangören Airtours.

En Sifo-undersökning som Airtours låtit genomföra visar att drygt varannan (55%) svensk föredrar det italienska köket mest. Det svenska köket (41%) faller näst flest i smaken, följt av det thailändska (27%). På frågan vilket land vinet helst ska vara ifrån svarar 47 procent att de föredrar italienska viner, följt av franska och spanska.

– En av årets stora resetrender är att låta maten bestämma destinationen – den kulinariska upplevelsen har nästan blivit viktigare än själva resmålet. Och det stannar inte vid maten, vinet spelar också en stor roll för finsmakaren, säger Stefan Chatzopoulos, informationschef på Airtours.

Betydligt färre svenskar vill äta mexikanskt (11%), kinesiskt (10%) eller libanesiskt (10%). Det amerikanska köket lockar inte heller många; bara drygt var tionde svensk lockas av den matkultur som kännetecknar USA. Det portugisiska köket hamnar allra längst ned på listan (2%).

– Jag är precis hemkommen från Portugal och kan intyga att mat- och dryckeskulturen är femstjärnig. Helt klart underskattad av svenskarna, kanske har det att göra med att få har upplevt den, säger Stefan Chatzopoulos.

Undersökningen visar vissa skillnader mellan män och kvinnor. Fler kvinnor är mer öppna för de utländska köken: 46 procent av männen föredrar det svenska köket jämfört med 35 procent av kvinnorna.

Jämför man åldersgrupper visar undersökningen att det svenska köket lockar fler i den äldsta åldersgruppen: 50 procent av de mellan 56-70 år gillar svensk mat jämfört med 33 procent av de som är 16-34 år.

Från undersökningen
Vilka länders matkultur/kök föredrar du?

Italienska köket 55%
Svenska köket 41%
Thailändska köket 27%
Grekiska köket 26%
Franska köket 22%
Indiska köket 17%
Spanska köket 16%
Japanska köket 13%
Amerikanska köket 12%
Mexikanska köket 11%
Kinesiska köket 10%
Libanesiska köket 10%
Portugisiska köket 2%
Annat 4%
Vet ej 6%
Bas 1 022

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 21-24 januari 2019.
Totalt intervjuades 1022 personer i åldern 16-79 år.
Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING