Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Matsmart och Linas Matkasse i samarbete för minskat matsvinn

Matsmart och Linas Matkasse i samarbete för minskat matsvinn

av Livets Goda

Matsmart och Linas Matkasse lanserar ett samarbete runt Matsmarts egna varumärke SAVED By Motatos med produkter gjorda av räddade råvaror. Bättre planering leder till minskat svinn. Det kan matkassar bidra till – och att dessutom lägga till räddade råvaror på menyn gör det ännu lättare att minska matsvinnet.

– Minskat matsvinn och spännande nya recept är nyckelkomponenter i vårt erbjudande hos Linas Matkasse. Våra matkassar hjälper till att minska matsvinnet hemma genom välplanerade recept och portionerade råvaror och vi gillar att samarbeta med likasinnade företag, som Matsmart och SAVED By Motatos, säger Frida Bredin, Marknadschef på Linas Matkasse.

Receptet som tagits fram är en risotto med ugnsrostad kyckling, parmesan och paprika- och cashewpesto från Matsmarts varumärke SAVED By Motatos, gjord på 38% räddade paprikor.

– Vi är otroligt stolta över vårt varumärke SAVED By Motatos som hittills hunnit växa till 14 produkter, alla framtagna med räddade ingredienser. Matsvinn och förluster finns i hela kedjan från gård till kompostkärl och med SAVED By Motatos har vi möjlighet att rädda råvaror på ett tidigt stadium. Planeringen av matinköp är också en viktig nyckel till att minska matsvinn och här underlättar verkligen Linas Matkasse. Därför är vi väldigt glada för det här samarbetet, säger Tilda Jönsson, Marketing Business Development Manager på Matsmart.

SAVED By Motatos finns att köpa på www.matsmart.se. Läs även mer på www.bymotatos.com

Bästa planeringstips för att minska matsvinnet hemma:
• Planera dina matinköp genom att göra en handlingslista innan du åker till affären. På så vis kan du undvika att handla för mycket och onödiga spontanköp blir ett minne blott.

• Använd samma ingredienser till flera rätter! Genom att planera veckans alla maträtter utifrån varandra och välja recept där liknande ingredienser behövs kan svinn enklare undvikas!

• Svinnventera, dvs gör det Livsmedelsverket rekommenderar: djupdyk i skåpen på jakt efter maten du kanske glömt. Laga sen något smarrigt på den bortglömda maten och njut av tanken på all mat du just räddat!

• En restfest i veckan får maten att gå åt! Se därför till att planera in en dag i veckan då du dukar upp till buffé och festar loss på veckans alla rester. Det fina med restfester är inte bara det självklara i att rester äts upp, utan också att det är ett utmärkt tillfälle att vara kreativ i köket och upptäcka nya favoriträtter.

• Känns all planering övermäktig? Prenumerera på en matkasse! På så vis får du inte bara hem en färdigplanerad veckomeny, utan också den exakta mängd ingredienser som behövs till varje recept. Säg hejdå till allt vad svinn och slattar heter!

RELATERAD LÄSNING