Matsvinnet ökar i Sverige: Livsmedelsbranschen vill lösa problemet

Livets Goda 9 Oct, 2019
Mat och Restaurang Svenska folket vill minska sitt matsvinn för klimatets skull, enligt flera undersökningar. Men i stället ökar matsvinnet i Sverige. Nu samlas livsmedelsbranschen för att försöka hitta en lösning.

Idag genomförs en workshop på Svenska Miljöinstitutet, IVL, med målet att minska matsvinnet. Det behövs, en tredjedel av all mat som produceras i världen slängs nämligen. I Sverige svarar hushållen för den absolut största delen av matsvinnet, 938 000 ton. Det motsvarar cirka 97 kilo per person och år eller ett kilo matavfall för en familj på fyra personer varje dag enligt siffror från Naturvårdsverket. Svenska hushåll häller samtidigt ut cirka 224 000 ton mat och dryck via avloppet under ett år.

I två nyligen genomförda opinionsundersökningar, av Novus samt IMA Marknadsutveckling, rankar svenska konsumenter minskat matsvinn som viktigaste åtgärd för att minska matens klimatpåverkan.

– Samtidigt visar tyvärr statistiken att matsvinnet ändå fortsätter att öka i Sverige. Det är inte hållbart, säger LRFs livsmedelsexpert Kjell Ivarsson.

Globalt står matsvinnet för hela åtta procent av växthusgaserna, till skillnad från flyget som står för 3-5 procent. Ett svenskt hushåll beräknas dessutom kunna spara 3 000-6 000 kronor årligen genom att slänga mindre mat.

Att minska matsvinnet gör alltså dubbel nytta, men trots det ökar svinnet i Sverige
– Dels beror det på att maten är för billig i Sverige, bonden får helt enkelt inte tillräckligt betalt för sina råvaror. I dag står maten för endast 12-13 procent av hushållets inkomst, att maten är så billig gör att den helt enkelt inte värdesätts. Systemet mellan producenter och handel måste förändras och hela livsmedelskedjan ta ett gemensamt ansvar, säger Kjell Ivarsson.

Nyligen arrangerade Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Naturvårdsverket en större konferens om matsvinn, där representanter från hela livsmedelskedjan deltog. Målet: Minska matsvinnet. Idag tas frågan upp igen i en workshop.

LRFs vice ordförande Åsa Odell lyfte vikten av att motverka otillbörliga handelsmetoder, som exempelvis sena avbeställningar, där bonden får ta hela risken, som kan innebära att en stor del av de skördade grönsakerna eller växterna måste kastas. Landsbygdsminister Jennie Nilssons statssekreterare Per Callenberg poängterade också att den nationella livsmedelsstrategin har målet ökad hållbar produktion, och då är minskat matsvinn en viktig del.

Men allt matsvinn är inte dåligt. Det går också att göra affärer och klimatsmarta val på gården av det. LRFs vice ordförande Åsa Odell lyfte upp drank, en biprodukt från etanoltillverkning, som foder till grisar. Ett annat grisfoder är vassle, som nu har blivit ett uppskattat proteintillskott på landets gym. Småpotatis, som förr ansågs för små och plöjdes ner, kan säljas som delikatesspotatis.

– Löftet från de statliga myndigheterna är att de ska fortsätta med mer samverkan och frivilliga överenskommelser, säger Kjell Ivarsson.


Mackmyra kommer att överklaga Patent- och marknadsdomstolens dom kring bildanvändning i sociala medier

Whisky och Bourbon Konsumentombudsmannen (KO) har stämt Mackmyra för användandet av sex bilder…
18 Oct, 2019

Massolino Barolo 2015 i dagens lansering på Systembolaget

Vin 2015 är ett riktigt bra år i Barolo. Vintern kom…
18 Oct, 2019

Brännland Cider släpper Brännland Iscider Belle De Boskoop 2015

Whisky och Bourbon Den 18:e oktober släpps Brännland Iscider Belle De Boskoop 2015…
18 Oct, 2019

Dags för Gin & Tonic-glögg

Whisky och Bourbon Swedish Tonics Gin & Tonic-glögg är en modern tolkning av…
17 Oct, 2019

Gaja Sito Moresco i morgondagens lansering på Systembolaget

Vin Hösten har hittills bjudit på en hel gel godsaker från…
17 Oct, 2019

Skruf nyans Mixpack

Övrigt I somras lanserade Skruf Snus den nya produktserien skruf nyans.…
17 Oct, 2019

Årets Nolia Beer i Umeå lockar med bredare utbud och fler smakupplevelser

Whisky och Bourbon Årets Nolia Beer i Umeå, den fjärde i ordningen, bjuder…
17 Oct, 2019

Ny kycklingburgare och mexikansk comeback på MAX i höst

Mat och Restaurang Under hösten uppdaterar MAX sin meny och Grilled Chicken ersätter…
17 Oct, 2019

In Flames 2019 – nytt försäljningsrekord för High Coast

Whisky och Bourbon Som många av de whiskyintresserade fick erfara, brakade det bara…
17 Oct, 2019

Martin & Servera digitaliserar leveransavisering

Mat och Restaurang I dagarna inleds ett experiment tillsammans med ett 20-tal kunder…
17 Oct, 2019

1 av 4 unga har gjort saker de ångrat när de varit alkoholpåverkade utomlands

Övrigt Unga svenskar, 18-34 år, ser i högre grad än andra…
17 Oct, 2019

Ny Sifo-undersökning: Hållbarhetsfrågorna matköparna prioriterar

Mat och Restaurang Mat med tydlig märkning av råvarans ursprungsland, minskad användning av…
17 Oct, 2019

Japanske Keita Yuge blir Barillas Master of Pasta 2019 vid Pasta World Championship i Paris

Mat och Restaurang Keita Yuge kröntes i fredags kväll till 2019 års Barilla…
16 Oct, 2019

Advanced Master Class 1.1 – ny box om rostning från High Coast

Whisky och Bourbon Värmebehandlingen av faten är mycket betydelsefull för de smaker som…
16 Oct, 2019

Miljövänligt odlad gourmetfisk tas fram i samarbete mellan forskare, kockar och näringsliv

Mat och Restaurang Efterfrågan på fisk och skaldjur ökar stadigt, samtidigt som nära…
16 Oct, 2019

The Glenrothes - Halloween Edition 2019

Whisky och Bourbon Tretton är ett otursnummer för många och något som handlar…
16 Oct, 2019

Paolo Roberto gästar Linas Matkasse

Mat och Restaurang Linas Matkasse blickar söderut och lanserar Passione Italiana – en…
16 Oct, 2019

Resetips: Skotska whiskydestillerier för finsmakaren

Övrigt Att det finns ett stort intresse för whisky bland livsnjutare…
16 Oct, 2019

Restaurangakademien: Nyheter för dig som är i branschen

Mat och Restaurang I våras började Restaurangakademien med inspirationsföreläsningar med intressanta branschprofiler. Höstens…
15 Oct, 2019

Viktigt att kycklingen är svensk och att maten är trygg

Mat och Restaurang Att kycklingen är svensk och att maten är trygg blir…
15 Oct, 2019
Artikelarkivet