“Matthias är ekonom i grunden men har under många år arbetat parallellt på restaurang med olika uppdrag. Efter sex år på bank fick han nog och valde att läsa utbildningen “”sommelier och måltidskreatör”” i Grythyttan. – Under tiden så jobbade jag för bland andra Johan Magnusson i hans vinkällare samt drev eget och höll vinprovningar, berättar Matthias som blev klar i Grythyttan för snart ett år sedan. När Hélène Bagge, som tidigare hade Matthias tjänst, valde att ta tjänstledigt för studier, hörde två av Matthias branschkollegor av sig för att tipsa honom om tjänsten. – Jag trodde först inte alls att det var något för mig men efter att ha träffat Markus Kataja (Restaurangakademiens marknadschef) och hört hans beskrivning av uppdraget, var jag mer än intresserad. Det finns sådana möjligheter att utveckla tjänsten. Jag kommer till exempel att satsa jättemycket på att representera oss ute på andra branschevent. Jag vill också utveckla mycket tekniska saker och förstärka vårt varumärke i sociala medier. Restaurangakademiens (RA) uppdrag är att leda den svenska gastronomin framåt. För Matthias Pettersson innebär det bland annat att anpassa utbildningsutbudet mot mer sammansatta utbildningar liksom att på alla sätt vara den fysiska mittpunkten för svensk gastronomi. – Med det menar jag att baristornas tävlingar är lika självklara här som kockarnas, fortsätter han. Matthias som från början kommer från Nyköping, bor numera i Stockholm och ägnar nästan all sin lediga tid åt mat och dryck. – Det blir ju en livsstil vilket gör att jag umgås mest med likasinnade. Det är så otroligt inspirerande att få hålla på med gastronomi. Att specificera vilka målgrupper han helst av allt vill se på Restaurangakademien framöver, tycker Matthias är svårt. – Jag har ju bara varit här i två veckor men vi vill alla gärna jobba mer med offentlig sektor och höja statusen för dem som arbetar i skolkök, på äldreboenden och så vidare. Som en härlig nystart på sitt färska ämbete fick RA precis besked om att de fått grönt ljus för en ny utbildning. “”Kökschef – ledare i köket”” heter den nya Yrkeshögskoleutbildningen som drar igång i höst och då är CSN – berättigad. – Målet med våra YH-utbildningar är att de ska vara av högsta klass och att våra utexaminerade studenter ska vara mycket attraktiva på arbetsmarknaden, säger Matthias och bekräftar samtidigt att den ettåriga YH-utbildning som drog igång i höstas, “”internationell sommelier””, även kommer att startas i höst. Trots att Matthias står inför en gigantisk utmaning och med stor passion går in för sin nya roll i hetluften så tvekar han inte att förkovra sig själv på den knappa fritiden. – Jag håller just nu på att ta min Diplomaexamen (högre diplom i dryckeskuskap i Wine & Spirit Education Trust's regi) och har kommit halvvägs, avslutar han glatt. För mer information om Restaurangakademien se www.restaurangakademien.se”
716
RELATERAD LÄSNING
Förra artikeln
Spekulationer kring Torres pensionering
Nästa artikel