Hem Mat & Restaurang Mattias Ljungberg skapar ny bakelse till Amarettodagen

Mattias Ljungberg skapar ny bakelse till Amarettodagen

av Livets Goda

National Amaretto Day 19 april är en internationell hyllning till den klassiska italienska likören. I Sverige har nu konditorn Mattias Ljungberg på Tössebageriet skapat en helt ny bakelse på Disaronno Originale för att årligen kunna fira dagen.

Disaronno Originale uppfanns år 1525 och är idag den mest sålda italienska likören i världen. Den kryddiga mandelsmaken från aprikoskärnor har gjort Disaronno Originale populär i både cocktails såväl som desserter och bakverk. Inför årets National Amaretto Day 19 april har Mattias Ljungberg nu skapat den helt nya bakelsen Disaronno Spring Sandwich.
Mattias Ljungberg är en av landet mest kända konditorer med två OS-guld i bagaget tillsammans med Svenska Kocklandslaget. Han är även känd för att ha uppfunnit semmelwrappen som ledde till en våg av nya varianter på semlor.

– Disaronno Originale är en återkommande favoritingrediens när jag bakar. Kvaliteten är så hög att det är lika naturligt för mig att använda likören som färska nötter och mandlar i smaksättningen. Med Disaronno Spring Sandwich har jag skapat en bakelse som bygger på traditionellt hantverk vilket är något som allt fler konditorer återvänder till.

Disaronno Spring Sandwich tar fasta på årstiden med både färgglädje och relativt frisk smak. Bakelsen består av en mascarponemousse varvad med körsbärskräm och pistagejoconde som är en tunn sorts mandelbotten. Receptet är helt fritt för alla konditorer i landet att använda.

Mattias Ljungbergs nya bakelse finns till försäljning på Tössebageriet på Karlavägen 77 i Stockholm under hela Amarettodagen 19 april

Disaronno Spring Sandwich

Recept: Mattias Ljungberg på Tössebageriet
2 st ramar 35 x 35 cm (64 st bakelser)

Pistagejacondbottnar
300g pistagemjöl
250g vetemjöl
300g florsocker
450g äggvita
250g ägg (1st)
200g socker
120g pistagepraline
20g salt

Vispa ägg och socker luftigt. Sikta i mjölet och pistagemjölet. Vispa äggvita och florsocker luftigt och blanda med äggsmeten. Vänd i pistagepralinen och saltet. Stryk ut tunt 8 lika bottnar på bakplåtspapper (minst 35×35 cm). Baka av på 220 grader i 4 minuter.

Mascarponemousse
375g mascarpone
40g grädde
50g Disaronno Originale
110g äggula
140g socker
60g vatten
14g gelatin
375g lätt vispad grädde

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka vatten och socker till 120 grader och häll över äggulan under kraftig vispning. Minska hastigheten till låg och låt det gå tills smeten är luftig och inte varm. Blanda Mascarpone, grädde och Disaronno  Originale. Blanda det sedan med den vispade grädden och tillsätt där efter äggvispet. Smält gelatinet och vänd ner det i moussen.

Körsbärkräm
1000g körbärspuré
60g citronsaft
300g socker
35g pektin
30g Disaronno Originale
9g citronsyra
Gelatin

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp körbärs puré och citronsaft. Blanda socker och pektin och tillsätt i den kokande purén. Låt koka en stund tills den börjar tjockna. Blanda Disaronno Originale och citronsyra och tillsätt det i krämen och där efter gelatinet.

Montering
Skär jacondbotten så den passar i en ram (35×35 cm). Fyll på med ca 0,5 cm tjockt lager med mascarponemousse och lägg är efter på ytterligare en botten och ställ in i frysen. Sammanlagt skall du ha fyra sådana ramar till receptet. Fyll ett ca 0,5 cm tjockt lager med körsbärskräm emellan två frusna mascarponemoussebottnar i en ram och ställ in i frysen. Alla lager skall sammanlagt bli ca 2,5-3 cm tjockt. Skär ut rutor 8,5×8,5 cm och dela dessa diagonalt och ställ dem på högkant.
Placera en chokladtriangel på var sida och dekorera med honungsrostad mandel, pistagenötter och frystorkade körsbär.

RELATERAD LÄSNING