Hem Vinvärlden Maximera njutningen av din nyårschampagne

Maximera njutningen av din nyårschampagne

av Livets Goda

Gerard Liger-Belair och hans forskarkollegor har använt värmekameror för att spåra hur mycket koldioxid som champagne släpper ifrån sig vid ett flertal olika sätt att hälla upp den på. Resultaten visar, att den traditionella tekniken, att hälla vinet rakt ner i botten av ett champagneglas, gör att det släpper en hel del av koldioxiden innan du hinner dricka den. Studierna visar att det är när koldioxiden lösgörs i munnen, som du får den absoluta njutningen av champagne. Därför bör du hälla vinet i en ström längs med glaset så att bubblorna bevaras. Du bör även vinkla ditt glas mot flaskan och låta drycken försiktigt rinna ner i glaset. Precis på samma sätt som en fatöl ska serveras. Allt för att bubblorna ska bevaras för att kittla din gom när du dricker. Om du häller upp din champagne på traditionellt sätt, tappar du dubbelt så mycket bubblor än om du häller upp den försiktigt längs med glasets sida. Inte nog med hur du serverar den, även temperaturen på champagnen spelar roll för bubblorna. Enligt forskarna är 3,8 grader Celsius den ideala temperaturen för maximal mousse. Det är också viktigt att dina glas är riktigt rena och hela. Om det finns repor i glasen eller om det har fastnat några fibrer på insidan så har det sönder bubblorna på vägen ner i glaset. Låt därför glasen lufttorka när du diskat dem. Om du torkar dem med en handduk eller papper så fastnar det fibrer på glaset.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING