Hem Vinvärlden Mayer am Pfarrplatz – strålande riesling från Österrikes huvudstad!

Mayer am Pfarrplatz – strålande riesling från Österrikes huvudstad!

av Livets Goda

Vid det lilla torget Pfarrplatz ligger Mayer am Pfarrplatz, stans kanske mest kända heuriger och tillika en av de större vinegendomarna. Detta är knappast en taverna som blott har öppet en kortare stund varje år utan här är det big business. Likväl lyckas man hålla charmen och det serveras en schnitzel som minst sagt är värd en omväg. Heurigern, det österrikiska namnet för säsongsöppna vintavernor, har långtgående anor och det har producerats vin av familjen Mayer sedan 1683 vid adressen. Dock sålde de tavernan för dryga decenniet sedan till producenten Rotes Haus am Nussberg.

Wien är unikt för det är den enda huvudstaden i världen som med sina 700 hektar vingårdar kan skryta med en hel vinregion inom stadens gränser. Och den främsta vingården heter högst sannolikt Nussberg som med sin fantastiska vi över staden är något alldeles speciellt. Precis som vinerna.

2017 Riesling Nussberg, Mayer am Pfarrplatz (artikel 92236, 199 kr) Inget snack om att det är rieling i glaset men inte så som du tänker dig tyskt eller andra österrikare som en Wachau exempelvis. Här samsas stenfruktiga drag och det pendlar mellan persika, äpplen och päron utan att det blir yppigt. Kryddigt, ett pikant drag av färskost, örtbukett och en hint av citrushonung skänker extra djup. I gommen ett matigt vin med klingande ren frukt, stramhet och torrt anslag och det stannar kvar länge i eftersmaken. Mineraldrivet och vi associerar till rökig modeller. En strålande riesling som inte får missas! 91/100

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING