1

Meantime Brewing Chocolate Porter – klassisk porter som låter malten glänsa

Greenwich-bryggeriet Meantime i Londons östra delar är mångt och mycket en framgångssaga signerad grundaren Alastair Hook. Idag är man en del av Asahi Breweries men fortsätter verka som ett hantverksbryggeri där inte minst öl av typen Session står högt i kurs. Dessutom arbetar Meantime föredömligt med inhemska grödor till vissa av sina öl. Bland annat hämtas malten från East Anglia och humlen från Kent. Nu har det landat en skönt maltig porter från bryggeriet på Systembolaget och Livets Goda har provat.

Meantime använder sig av fem olika mörka maltsorter till sin porter; det är med andra ord ingen kakao tillsatt utan karaktären härstammar från vissa av de använda maltsorterna. Humlingen är extra intressant då man valt att arbeta med Fuggle, en inhemsk humle vars existens man vetat om i mer än 150 år. Fuggle var länge uppskattad för sin aromatik, precis som en annan engelsk sort, Styrian Golding, och de bägge är genetiskt snudd på identiska. I takt med att högre alfasyror tog över ölscenen så försvann intresset för de mer aromatiska men de senaste åren har de fått ett rejält uppsving vilket är högst välkommet.

Livets Goda provar engelska Meantime Brewings Cholocate Porter

En porter som är precis vad den heter och där tydligt rostade maltiga nyanser backas upp av kakaoböna, vanilj och en hint av körsbärspralin. Gomkänslan visar upp en krämig textur med rostad maltsötma, balanserad bitterhet, pumpernickel och kakaoböna som följer med i den långa, värmande eftersmaken. Det här är en härligt flirtig porter som verkligen låter malten glänsa och där styrkeprocenten är snyggt integrerad i smaken.

91 p

Porter tackar vi aldrig nej till och njuter med glädje av stilen året om. Meantimes tolkning gör sig strålande till en kladdig chokladkaka, gärna med hallon och grädde serverat därtill. Prova den även till en lagrad cheddar där mötet skapar en fin kontrast mellan sötma och sälta.

Meantime Brewing Chocolate Porter återfinns i Systembolagets beställningssortiment. Chocolate portern beställer du således hem till din föredragna butik för uthämtning. Flaskan (330 ml, 6,5%) har artikelnummer 53701 och kostar 29, 90 kronor.

Till portern HÄR >>>