Hem Nyheter Med stort utbud är det ännu viktigare att jämföra alternativen

Med stort utbud är det ännu viktigare att jämföra alternativen

av Livets Goda

Det kan uppstå flera olika händelser i vår vardag som gör att vi kan behöva tillfällig ekonomisk hjälp. Med dagens teknik och stora utbud är det lättare att få ett lån beviljat och med rätt sajt som hjälp kan man även lättare finna det billigaste lånet, med hänsyn till den situation man befinner sig i.

Artikeln är i samarbete med Kredity

När du behöver pengar är det viktigt att jämföra olika lån som finns på marknaden. Det har visat sig att många människor inte är medvetna om alla sina alternativ när de behöver ekonomisk hjälp. Vilket gör att det är större risk för att de binder upp sig på ett låneavtal, som inkluderar hög ränta och dyra avgifter.

Därmed bör det vara av stort intresse för dig att jämföra mellan de olika alternativen som finns på lånemarknaden. Du kan spara mycket pengar på att lägga tid på att besöka en jämförelsesajt, där du kommer att finna en långivare eller låneförmedlare som snabbt och enkelt hjälper dig med att sända ut din ansökan till flera långivare. Sen kan du jämföra de olika anbud du får tillbaka.

Det är till och med möjligt att ansöka om lån utan ränta. Vilket innebär att om du ångrar att du tog lånet, så har du 14 dagar på dig att betala tillbaka pengarna. Om du lyckas med det, så utgår inte heller någon ränta för lånet. Om du inte betalar tillbaka inom de 14 dagarna, så kommer låneavtalet fortlöpa som tänkt från början.

Titta på alla uppgifter i avtalet

Det är viktigt att du kontrollerar alla uppgifter i avtalet. Det finns mycket mer än bara hur hög ränta du har på lånet. Det tillkommer andra kostnader på ditt lån, både engångsavgifter som uppläggningsavgift och de som medföljer varje avbetalning. Summan av räntan och alla övriga kostnader är vad som ryms i den effektiva räntan. Så titta främst på denna när du jämför de olika lånen.

Det är även storleken på den effektiva räntan, som kommer bestämma den totala kostnaden på ditt lån. Ju högre den effektiva räntan är, desto dyrare blir ditt lån och du vill ju ha det billigaste alternativet du kan få. Med billigare lån är det mer värt att ta lånet och det kommer också bli lättare att betala tillbaka det till sin långivare.

Tack vare regler om ränta och kostnader gällande lån, så har högkostnadskrediter minskat på marknaden. Det innebär bland annat att den totala kostnaden för lånet inte får lov att överstiga det belopp som låntagaren har lånat. Dock ska man då tänka på att ett lån kan kosta dig upp till dubbelt upp av vad du vill låna, om du inte är kritisk till en början.

Olika sätt att påverka din ränta

Det kan finnas chans för dig att sänka räntan på lånet. Om det är möjligt att ansöka om lånet med en medsökande, så är det god chans att räntan blir lägre. Om din medsökande har god ekonomi, så kan denne person utgöra en form av säkerhet på lånet. Genom att medsökande blir ansvarig för att betala lånet om du själv skulle få problem. Det innebär att långivaren med större chans kommer att få sina pengar tillbaka.

Försäkra dig dock först om att du har fått alla uppgifter som gäller för lån med medsökande. Vilka krav ställs på din medsökande och se till att denne person är införstådd med alla villkor som gäller. Några långivare har även krav på att medsökande ska vara en nära anhörig.

Se till att du hittar en seriös låneförmedlare som kan hjälpa dig att få svar från de bästa aktörerna som finns på marknaden och att du har valt rätt typ av lån för dina behov. Detta är inte alltid så lätt, men vanligen är det bra att börja med hur mycket man vill låna och hur snabbt man vill ha pengarna. Sen kan man gå vidare med maximala beloppet för månadskostnad och hur lång tid man behöver för att betala tillbaka.

Lån med låg ränta vill ju alla ha och om det är första gången du ansöker om ett lån, så är det stor chans att du får en låg ränta. Denna typ av lån finns både som snabblån och privatlån. Dock kan det vara förmånligt för kostnaden att vänta några dagar tills pengarna betalas ut.

Vad händer om din ekonomi förändras?

Ens ekonomi kan snabbt förändras, bland annat på grund av ens jobb. Likväl som det kan innebära en lägre inkomst, så kan det skifta till en högre. Hos en del långivare är det möjligt att betala mer på lånet eller rentav betala hela lånet i förtid. Enligt lag, så har låntagaren alltid rätt att betala lånet i förtid. Däremot är det upp till långivaren om det kommer att kosta dig extra. Det kan vara bra om du känner till denna detalj innan du skriver på lånet.

Vanligen så får man påminnelseavgifter när man är sen med betalningar, vilket kan vara lätt hänt enstaka gånger. Om det däremot är ett återkommande problem, så kan det leda till högre kostnader för dig. Det ska dock vara noterat i ditt avtal vad som händer vid försenade betalningar. Dessa detaljer är inte alltid tydligt utsatta, men kan ju ändå alltid vara bra att ha all kännedom.

Å andra sidan, så ska du ju alltid vara säker på att du kommer klara dina betalningar och med dagens enkla betalningssystem som finns till hands så ska det ju inte vara några problem med att betala i tid. Du har säkert andra räkningar som ska in vid ungefär samma period.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING