Hem Vinvärlden Meinklang – En energisk och härligt personlig pinot noir från Österrike

Meinklang – En energisk och härligt personlig pinot noir från Österrike

av Livets Goda

Familjen Michlits driver sin farm enligt biodynamiska principer och förutom vinodlingar har man boskapsskötsel, fruktodlingar och andra grödor som skapar en diversitet i samklang. Egendomen ligger vid den mäktiga och grunda Neusiedlersee som skapar de unika förutsättningarna för regionen. Familjens ägor inte bara gränsar upp mot Ungern utan sträcker sig även in i grannens territorium vilket förklarar varför Meinklang har såväl österrikiska som ungerska viner på sin repertoar.

Den pinot noir som nu nått Sverige är producerad med minimal intervention vilket bland annat innebär försiktigt bruk av svavel. Lagring har skett på använda fat för att inte påverka vinet för mycket.

Livets Goda om 2018 Meinklang Pinot Noir

Vilken doft! Här fullkomligen exploderar det i glaset med blommiga nyanser, lätt vitpeppriga instick och sköna vegetala noter med precis rätt dos pinosity. I gommen, precis nyöppnad så kittlar vinet fint med den där lilla kolsyran som är så typisk för viner med minimal intervention men efter tio minuter sitter allt på plats med kryddiga toner, syrliga körsbär och en rätt skön hint av citrusfrukt. Det vegetala hänger med i eftersmaken som är härligt efterhängsen och allt klingar av i ett rent fruktigt avslut.

“Här fullkomligen exploderar det i glaset…”

Ung? Ja, men oerhört tillgänglig. Lagringsbar? Ja, definitivt i två till tre år men denna vill du fånga på den härliga primärfrukten som är smått oemotståndlig. Kommer vara rätt fantastisk till Mårten Gås men funkar i princip till de flesta rätter med ljust kött och där vinet får liksom skära genom fettet. Österrike kan!

90 LGP

/ Livets Goda

2018 Meinklang Pinot Noir
Nr 75093, (75 cl), 129 kr, 12%
Österrike

Meinklang kostar 129 kronor för en flaska och du kan beställa den till din föredragna butik utan extra kostnad. Artikelnumret? 75093. Vinet finner ni på Systembolaget här >>

RELATERAD LÄSNING