Mellanrostat eller mörkrostat kaffe? Lär dig skillnaden

Livets Goda 23 May, 2017
Övrigt Många faktorer påverkar hur ditt kaffe smakar – alltifrån kaffeplantans växtförutsättningar till hur du doserar kaffemängden i din bryggare. Men det är i rostningen av den från början gröna kaffebönan som mycket av dryckens öde avgörs och det är här kaffet får sin karaktär. Rostningen tar bara 8-15 minuter beroende på om det är mellanrost, mörkrost eller extra mörkrost som i espresso.

Rostningen på Arvid Nordquist sker med en teknik där kaffebönorna roteras med en 500-gradig varmluftström i en stor skål. Bönor som ska gå i samma kaffeblandning rostas samtidigt. Värmen gör dem gradvis större (de sväller upp med 50–75 procent), lättare (de förlorar cirka 15 procent av sin vikt) och mörkare. När bönans cellväggar sprängs frigörs aromämnen, fetter och oljor. Eftersom fett fungerar som smakbärare är detta ett avgörande ögonblick. Beroende på rostningsgrad är rostningen över på åtta till femton minuter. Avslutningsvis duschas bönorna snabbt i kallt vatten för att de ska behålla sin arom. Direkt efter rostningen är bönan mjuk och måste vila. Beroende på vilken karaktär som eftersträvas behöver man vänta i 5–14 timmar innan malning. Ju finare malet kaffe, desto kortare tid behöver bönan vila.

Gröna bönor
Orostade kaffebönor har en grönaktig färg. De innehåller liknande syror, proteiner och koffein som rostade bönor, men saknar smak. Kaffebönan innehåller även flera nyttiga antioxidanter vars effekter ökar vid rostningen.

Mellanrost
När kaffet närmar sig 200 grader inträder en process som kallas pyrolysis. Det är här bönorna
börjar ge ifrån sig värme, expandera, bli bruna och det går att höra dem poppa. Mellanrost är
för många en bra rost till frukostkaffet, därefter kan du välja att gå mot mörkare rostning ju längre dagen lider.

Mörkrost
När bönorna mörkrostas bränns de syrliga egenskaperna bort. Istället får bönorna en mild bitter, knäckig karaktär. Egenskaper som man är ute efter i ett kaffe av typen franskrost.

Extra mörkrost
Vid mörkrost rostas bönorna så pass att de hinner poppa en andra gång. Stor varsamhet krävs så att inte bönorna bränns. Deras allt mörkare färg kan härledas till sockret som stegvis karamelliseras, en process som här nästan är komplett. Mörkrostat kaffe är gott tillsammans med mörk choklad, eftersom de lockar fram fina aromer ur varandra. 


Roodeberg Vision - årets blending-tävling!

Vin Den 9 september är det dags för årets blending-tävling! Handplockade…
25 Jun, 2019

Nu öppnar Göteborgs första viltrestaurang

Mat och Restaurang Från 30 augusti kan man njuta av mat från skog,…
25 Jun, 2019

Robin från Färna Herrgård till final i Årets Ekokock 2019

Mat och Restaurang Glädjen är stor på Färna Herrgård i Västmanland. En av…
25 Jun, 2019

En god öl att förgylla sommaren med

Whisky och Bourbon Inför sommarens alla varma och goda stunder så tipsar vi…
25 Jun, 2019

Brooklyn Brewery etablerar sig i dagligvaruhandeln – två nya öl på hyllorna

Whisky och Bourbon Brooklyn Brewery presenterar nu två nyheter i dagligvaruhandeln – alkoholfria…
25 Jun, 2019

Sheraton Stockholm har minskat sitt koldioxidutstsläpp med 540 ton genom egen produktion av buteljerat vatten

Mat och Restaurang Redan 2011 installerade Sheraton Stockholm som första hotell i världen…
25 Jun, 2019

Axfoods kedjor slutar sälja engångsgrillar

Mat och Restaurang Axfood har beslutat att fasa ut engångsgrillar ur sortimentet. Beslutet…
25 Jun, 2019

Ny krogsatsning inne i Stora Saluhallen i Göteborg

Mat och Restaurang På plats 13 inne i Stora Saluhallen i Göteborg öppnar…
24 Jun, 2019

Taco Bar öppnar i Sandviken

Mat och Restaurang Taco Bar fortsätter att expandera och öppnar ny restaurang i…
24 Jun, 2019

De kan vinna titeln Årets Konditor 2019

Mat och Restaurang Uttagningen till finalen av Årets Konditor 2019 är avgjord och…
24 Jun, 2019

Chateau Musar 2012

Vin I juli kommer Chateau Musar med en ny, exklusiv årgång…
24 Jun, 2019

Polarbröds Margareta Jonsson tilldelades H.M. Konungens medalj

Mat och Restaurang Margareta Jonsson hedrades för sina betydande insatser inom svenskt näringsliv…
24 Jun, 2019

Mat.se först med klimatsmarta sökningar

Mat och Restaurang Nästan 30 procent av kunderna säger ja till att bli…
24 Jun, 2019

Gordon's Pink öppnar upp sommarkiosk i sommar

Whisky och Bourbon Den här sommaren kommer Gordon’s Pink ge sig ut på…
24 Jun, 2019

Läraren Jimmy Wollberg – en av tre göteborgare som kan vinna Årets konditor

Mat och Restaurang Tre av fem finalister i Årets konditor 2019 är från…
24 Jun, 2019

Bastard Burgers till Väsby

Mat och Restaurang Norrland förstärker Norrort. Streetfoodkedjan Bastard Burgers öppnar i Väsby Centrum.…
24 Jun, 2019

Scandic gör hållbara cocktails av matsvinn från hotellfrukosten

Mat och Restaurang Scandic har länge legat i framkant inom hotell- och besöksnäringen…
24 Jun, 2019

De bästa matfestivalerna i Europa 2019

Övrigt Mat är ett internationellt språk som inte bara har kraften…
20 Jun, 2019

Nespresso lanserar nytt iskaffe för kolsyrat vatten

Mat och Restaurang Lagom till högsommarvärmen lanserar Nespresso två nya iskaffe, framtagna med…
20 Jun, 2019

5 klassiska drycker man aldrig ser på ett casino

Övrigt Vi det här laget vet de flesta vad man kan…
20 Jun, 2019
Artikelarkivet