Mellanrostat eller mörkrostat kaffe? Lär dig skillnaden

Livets Goda 23 May, 2017
Övrigt Många faktorer påverkar hur ditt kaffe smakar – alltifrån kaffeplantans växtförutsättningar till hur du doserar kaffemängden i din bryggare. Men det är i rostningen av den från början gröna kaffebönan som mycket av dryckens öde avgörs och det är här kaffet får sin karaktär. Rostningen tar bara 8-15 minuter beroende på om det är mellanrost, mörkrost eller extra mörkrost som i espresso.

Rostningen på Arvid Nordquist sker med en teknik där kaffebönorna roteras med en 500-gradig varmluftström i en stor skål. Bönor som ska gå i samma kaffeblandning rostas samtidigt. Värmen gör dem gradvis större (de sväller upp med 50–75 procent), lättare (de förlorar cirka 15 procent av sin vikt) och mörkare. När bönans cellväggar sprängs frigörs aromämnen, fetter och oljor. Eftersom fett fungerar som smakbärare är detta ett avgörande ögonblick. Beroende på rostningsgrad är rostningen över på åtta till femton minuter. Avslutningsvis duschas bönorna snabbt i kallt vatten för att de ska behålla sin arom. Direkt efter rostningen är bönan mjuk och måste vila. Beroende på vilken karaktär som eftersträvas behöver man vänta i 5–14 timmar innan malning. Ju finare malet kaffe, desto kortare tid behöver bönan vila.

Gröna bönor
Orostade kaffebönor har en grönaktig färg. De innehåller liknande syror, proteiner och koffein som rostade bönor, men saknar smak. Kaffebönan innehåller även flera nyttiga antioxidanter vars effekter ökar vid rostningen.

Mellanrost
När kaffet närmar sig 200 grader inträder en process som kallas pyrolysis. Det är här bönorna
börjar ge ifrån sig värme, expandera, bli bruna och det går att höra dem poppa. Mellanrost är
för många en bra rost till frukostkaffet, därefter kan du välja att gå mot mörkare rostning ju längre dagen lider.

Mörkrost
När bönorna mörkrostas bränns de syrliga egenskaperna bort. Istället får bönorna en mild bitter, knäckig karaktär. Egenskaper som man är ute efter i ett kaffe av typen franskrost.

Extra mörkrost
Vid mörkrost rostas bönorna så pass att de hinner poppa en andra gång. Stor varsamhet krävs så att inte bönorna bränns. Deras allt mörkare färg kan härledas till sockret som stegvis karamelliseras, en process som här nästan är komplett. Mörkrostat kaffe är gott tillsammans med mörk choklad, eftersom de lockar fram fina aromer ur varandra. 


Nya Sportlunch Caramel

Övrigt Vårens nyhet från chokladfabriken är ännu en Sportlunch chokladbar med…
24 Apr, 2019

Världens enklaste mat

Mat och Restaurang För alla som vill äta enkelt men ändå gott är…
24 Apr, 2019

Hernö Gin och Birka Cruises bjuder in till årets ginkryssning med nya upplevelser

Whisky och Bourbon Den sjuttonde maj är det dags för årets ginkryssning i…
24 Apr, 2019

Västerbottensost – I topp bland de varumärken som kvinnor uppskattar mest

Mat och Restaurang Västerbottensost® placerar sig på en stolt åttondeplats när YouGov BrandIndex…
24 Apr, 2019

En natt att minnas på Casino Cosmopol

Övrigt Här kan man njuta av en kväll full av nöjen…
24 Apr, 2019

8 vårdrinkar att välkomna solen med

Whisky och Bourbon Sedan september har vi längtat och snart är den äntligen…
23 Apr, 2019

Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning

Whisky och Bourbon Att Bruichladdich är ett av whiskyvärldens mest omtyckta destillerier framgick…
23 Apr, 2019

Ursprungsmärkningen Från Sverige fyller 3 år

Mat och Restaurang Nu firar ursprungsmärkningen Från Sverige 3 år. Med rekordhögt förtroende…
23 Apr, 2019

Nya Noblesse – en blandning av sött och salt

Övrigt Svenskarnas favorit sedan 1964 kommer nu i en modern tappning…
23 Apr, 2019

En bok om svenskt vin

Vin Sommelier Mattias Säfwenberg, med erfarenhet och kunskap om svenskt vin,…
23 Apr, 2019

Nyhet i glasshyllan: italienska Babasucco och snackingglassen Re:FUEL

Mat och Restaurang GB har under april lanserat en ny lila frysbox, Freezing…
23 Apr, 2019

Nu kan man smaksätta som proffskockarna - Daily Greens släpper fältodlade kryddörter

Mat och Restaurang Greenfood lanserar nu Daily Greens fältodlade kryddörter. Till skillnad från…
23 Apr, 2019

Roliga nyheter och fler programpunkter på Göteborg Vin & Deli

Mat och Restaurang Göteborg Vin & Deli arrangeras för femte året i rad…
23 Apr, 2019

Nu kommer Eriks nya Tryffelaioli & Caesarsås

Mat och Restaurang Inför vårens alla helger lanserar Eriks® såser två nyheter –…
23 Apr, 2019

Throwback Tuesday – Rallarsnus återlanseras

Övrigt Från och med i dag kommer Rallarsnus att börja säljas…
23 Apr, 2019

Ny godhet från Kilchoman i begränsad upplaga - Kilchoman STR Cask Matured

Whisky och Bourbon Den nionde maj lanseras en ny limiterade butelj från det…
23 Apr, 2019

Viltmix ny smak på Raw for Paw Hundgodis

Övrigt Nu kommer det svenska varumärket Raw for Paw med en…
23 Apr, 2019

Livets Goda Premium - Vad som ingår

Vin Älskar du vin, whisky, öl och drycker av alla dess…
3 Jan, 2019

Umeå får världens nordligaste cykelrestaurang

Mat och Restaurang Sigr, Umeåföretaget som designar funktionella cykelkläder, samarbetar med Tapas Bar…
21 Apr, 2019

Göteborg lär hela Sverige att minska matsvinnet

Mat och Restaurang Göteborgs modell för att minska matsvinn har halverat mängden slängd…
21 Apr, 2019
Artikelarkivet