Mellanrostat eller mörkrostat kaffe? Lär dig skillnaden

Livets Goda 23 May, 2017
Övrigt Många faktorer påverkar hur ditt kaffe smakar – alltifrån kaffeplantans växtförutsättningar till hur du doserar kaffemängden i din bryggare. Men det är i rostningen av den från början gröna kaffebönan som mycket av dryckens öde avgörs och det är här kaffet får sin karaktär. Rostningen tar bara 8-15 minuter beroende på om det är mellanrost, mörkrost eller extra mörkrost som i espresso.

Rostningen på Arvid Nordquist sker med en teknik där kaffebönorna roteras med en 500-gradig varmluftström i en stor skål. Bönor som ska gå i samma kaffeblandning rostas samtidigt. Värmen gör dem gradvis större (de sväller upp med 50–75 procent), lättare (de förlorar cirka 15 procent av sin vikt) och mörkare. När bönans cellväggar sprängs frigörs aromämnen, fetter och oljor. Eftersom fett fungerar som smakbärare är detta ett avgörande ögonblick. Beroende på rostningsgrad är rostningen över på åtta till femton minuter. Avslutningsvis duschas bönorna snabbt i kallt vatten för att de ska behålla sin arom. Direkt efter rostningen är bönan mjuk och måste vila. Beroende på vilken karaktär som eftersträvas behöver man vänta i 5–14 timmar innan malning. Ju finare malet kaffe, desto kortare tid behöver bönan vila.

Gröna bönor
Orostade kaffebönor har en grönaktig färg. De innehåller liknande syror, proteiner och koffein som rostade bönor, men saknar smak. Kaffebönan innehåller även flera nyttiga antioxidanter vars effekter ökar vid rostningen.

Mellanrost
När kaffet närmar sig 200 grader inträder en process som kallas pyrolysis. Det är här bönorna
börjar ge ifrån sig värme, expandera, bli bruna och det går att höra dem poppa. Mellanrost är
för många en bra rost till frukostkaffet, därefter kan du välja att gå mot mörkare rostning ju längre dagen lider.

Mörkrost
När bönorna mörkrostas bränns de syrliga egenskaperna bort. Istället får bönorna en mild bitter, knäckig karaktär. Egenskaper som man är ute efter i ett kaffe av typen franskrost.

Extra mörkrost
Vid mörkrost rostas bönorna så pass att de hinner poppa en andra gång. Stor varsamhet krävs så att inte bönorna bränns. Deras allt mörkare färg kan härledas till sockret som stegvis karamelliseras, en process som här nästan är komplett. Mörkrostat kaffe är gott tillsammans med mörk choklad, eftersom de lockar fram fina aromer ur varandra. 


​Finalist till Årets syftesdrivna ledare

Övrigt Löfbergs vd Lars Appelqvist är en av tre finalister till…
16 Aug, 2019

Accademia Di Luca kan bli "Årets matinspiratörer"

Mat och Restaurang Accademia Di Luca, Di Luca & Di Lucas matakademi, har…
16 Aug, 2019

Downtown Camper öppnar hållbart café

Mat och Restaurang Den 1 september slår Downtown Campers nya café upp portarna…
16 Aug, 2019

Fyra anledningar till att skaffa Premium

Vin Livets Godas digitala Premiumtjänst är en perfekt partner för dig…
16 Aug, 2019

MUJI öppnar flaggskeppsbutik på Åhléns City idag den 16 augusti

Övrigt Fredagen den 16 augusti öppnar japanska detaljhandelskedjan MUJI sin första…
16 Aug, 2019

Fratelli Cigliuti är tillbaka med två storslagna viner från årgång 2015 i det tillfälliga sortimentet på Systembolaget

Vin Idag klockan 10:00 lanserar Enjoy Wine & Spirits en efterlängtad…
16 Aug, 2019

Landsbygdsministern besökte Kiviks Musteri i skördetid

Whisky och Bourbon Mitt i skördetid besökte landsbygdsminister Jennie Nilsson Kiviks Musteri som…
15 Aug, 2019

Ekologisk och efterlängtad – Melleruds Moderna Ale nu även på flaska hos Systembolaget

Whisky och Bourbon Nu lanseras Melleruds Moderna Ale på flaska, som snabbt blivit…
15 Aug, 2019

Big Little Wines

Vin Monterey på den amerikanske västkusten spelar huvudrollen i HBOs populära…
15 Aug, 2019

Nyhet - CAO Nicaragua

Whisky och Bourbon Som namnet antyder är detta cigarrer med klassisk nicaraguansk karaktär.…
15 Aug, 2019

Nytt för i år är att Midnattsloppet delar ut en Alkoholfri Falcon vid målgången

Övrigt Nytt för i år är att Falcon Alkoholfri delar ut…
14 Aug, 2019

BBQ Ranch - ny burgare i fyra tappningar

Vin Nya kampanjburgaren BBQ Ranch inleder hösten men förlänger också sommarens…
14 Aug, 2019

Bryggmästarens i nytt partnerskap med Scandinavian Invitation

Whisky och Bourbon Norden största golftävling, Scandinavian Invitation, får nu Bryggmästarens som officiell…
14 Aug, 2019

Två webblanseringar från Domaine Arlaud den 5:e september i begränsad upplaga om totalt 60 flaskor

Vin Den 5:e september så webblanseras två viner från Domaine Arlaud…
14 Aug, 2019

81% mindre CO2-utsläpp när Santa Maria skrotar konservburken

Mat och Restaurang Santa Maria kokosmjölk byter förpackning. Den gamla konservburken ersätts av…
14 Aug, 2019

Sålde slut på minuter: förlanseringen av Västkust Nätchips blev succé på Hemmakväll

Övrigt Förlanseringen 1/8 på Hemmakväll sticker ut som en av de…
14 Aug, 2019

Mat för hela veckan på mindre än 2 timmar i köket

Mat och Restaurang Inom matlagning handlar ”Batch cooking” och “Prepping” om att förbereda…
14 Aug, 2019

Forever Supergreens - Grönt på väg

Övrigt Vissa dagar kan det vara svårt att hinna få i…
13 Aug, 2019

En djupdykning i öl

Whisky och Bourbon Öltrenden i Sverige är både stor och stark. Men vad…
13 Aug, 2019

Årets Smak 2019 – Brassicaceae: traditionell hetta i ny tappning

Mat och Restaurang Arla avslutar Årets Smak 2019 med den sista delen inom…
13 Aug, 2019
Artikelarkivet