Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Melleruds & Årets Kock Desirée Jaks dukar fram en Pilsner Pairing

Melleruds & Årets Kock Desirée Jaks dukar fram en Pilsner Pairing

av Livets Goda

Melleruds & Årets Kock: Med en nyligen säkrad mästartitel inom professionell matlagning, kavlar Desirée Jaks återigen upp ärmarna och lanserar ett nytt begrepp tillsammans med Melleruds – Pilsner Pairing. Att kombinera mat och vin har länge varit en tradition, men nu vill Melleruds och Desirée sprida kunskap om hur mat och pilsner kan komplettera varandra och lyfta smakupplevelsen. Med inspiration från hennes vinnarrätter i Årets Kock, har Desirée skapat tre Pilsnersnacks som lägger grunden för en perfekt Pilsner Pairing.

Vi har under lång tid kombinerat mat och vin för att förhöja smakupplevelserna på såväl finrestaurangerna som i hemmaköken. Där kombineras allt från små tilltugg och förrätter till salta snacks och smöriga efterrätter med ett väl anpassat vin som balanserar smakerna och skapar en minnesvärd måltid. Mängder av tips och knep för att lära sig att kombinera mat och vin finns att tillgå och är idag en vanligt förekommande hobby för många svenskar.

Melleruds och Desirée Jaks vill tillsammans sprida kunskap kring Pilsner Pairing

Intresset för att kombinera, eller pairing ökar nu även i ölets värld och allt fler väljer idag att medvetet balansera ölets smakpalett med tilltänkt mat. Men trots ett ökande intresse, finns det idag inga befästa riktlinjer för hur pilsner och mat kombineras bäst. Detta vill Melleruds ändra på, och tillsammans med Årets Kock Desirée Jaks vill de sprida kunskap om hur mat och pilsner kan komplettera varandra och lyfta smakupplevelsen.

– Vi ser ett ökande intresse bland konsumenter för hur kombinationen av pilsner och mat kan lyfta smakupplevelsen till nya höjder. Därför är vi stolta över att tillsammans med Desirée dela vår expertis och bjuda på en smakfull Pilsner Pairing. Genom att öka medvetenheten om hur mat och dryck samverkar har vi möjlighet att fortsätta utveckla den svenska gastronomin och skapa ännu fler fantastiska mat- och pilsnerupplevelser, säger Maria Berggren, produktchef för Melleruds.

–  Det är så spännande hur välkomponerad dryck och mat kan förhöja en smakupplevelse och skapa en minnesvärd måltid. Som kock är det något jag arbetar med varje dag. Historiskt sett har vi ofta druckit pilsner till street-food men nu är det hög tid att fortsätta bredda vyn och mer medvetet kombinera pilsner med fler kök, säger Desirée Jaks.

Melleruds & Årets Kock – Pilsnersnacks signerade Desirée Jaks

Med inspiration från sina vinnarrätter under Årets Kock-finalen har Desirée Jaks tagit fram tre spännande Pilsnersnacks som förstärker och utmanar smakerna i Melleruds Pilsner och skapar en förhöjd matupplevelse.

Melleruds & Årets Kock

Melleruds & Årets Kock

”Bikini Toast” med rentartar och krämig Guldklimp – Melleruds Utmärkta Pilsner.
Bikini Toasten har en påtaglig sälta, med en djup krämighet från osten, rostade toner från brödet och en tydlig pepparsmak från dijonsenapen. Alla dessa smaker kombineras med fördel med en välbalanserad beska i Melleruds Utmärkta Pilsner. Bikini Toastens fylliga smaker möter pilsnerns fyllighet och skapar tillsammans en välkomponerad Pilsner Pairing.

Melleruds & Årets Kock

Melleruds & Årets Kock

Chipsdipp på äggkräm med forellrom, örter & riven pepparrot – Melleruds Alkoholfria Pilsner.
Chipsdippen har en krämig textur med sälta från forell-rommen och en mild örtsmak. Melleruds Alkoholfria Pilsner har en frisk smak med låg sötma och medelhög beska som lättar upp tyngden i dippen och skapar ett välbalanserat Pilsnersnack.

Smördegs-tarte med svamp och smörbrynta hasselnötter – Melleruds Paradpilsner.
Tarten har en fyllig smördeg med en genomgående umamismak och en påtaglig sötma från svampen. För att lyfta rätten till nya höjder behövs den höga beskan från Melleruds Paradpilsner. Tillsammans balanserar pilsnerns beska med tartens smörighet och skapar ett Pilsner Pairing värd att minnas.

Melleruds Paradpilsner
330 ml burk
Art nr
: 1484
Alkoholhalt: 6 %
Pris: 15:90 kr

Melleruds Utmärkta Pilsner
330 ml glasflaska
Art nr
: 1253
Alkoholhalt: 4,5 %
Pris: 15:90 kr

Melleruds Alkoholfria Pilsner
330 ml glasflaska
Alkoholhalt: 0,5 %
Cirkapris i matbutik: 13:90 kr

Melleruds & Årets Kock – Smördegs-tarte med svamp & smörbrynta hasselnötter

Paras med: Melleruds Paradpilsner
Stekt svamp och hackade hasselnötter som brynts i smör. Det här är en frasig ”tarte” som bjuder på umamitoppar och smöriga smaker. Tryffel tar det hela en nivå till.

Tillagningstid: ca 30 min
Portioner: 6

400 g frysta smördegsplattor
mjöl till bakning
150 g svamp i säsong tex. champinjon, svarttrumpet, ostronskivling
1 st schalottenlök
1 st liten fast potatis
3 msk smetana
1 kvist rosmarin alt ½ tsk torkad
1 msk smör
salt & svart peppar
rapsolja till stekning
champagnevinäger

Topping:
50 g smör
50 g hasselnötter
1 msk hackad persilja
havssalt

Låt degen tina framme på bänken i 20 min eller i kyl över natten.
Sätt ugnen på 225 °C och lägg en bakplåt i nedre delen av ugnen. Genom att förvärma plåten får vi en krispigare botten.
Skiva svampen och finhacka schalottenlöken. Värm en stekpanna och stek svampen på högvärme i olja tills den börjar ta färg. Tillsätt då löken och smöret samt rosmarin, låt stekas ytterligare 2 min. Avsluta med salt, peppar och smaka upp med en skvätt vinäger. Låt svalna lätt.
Rulla ihop smördegen och kavla sedan ut till en halv centimeter tjock rundel. Lägg över på ett bakplåtspapper.
Bre ut smetanan på degen, spara ca 2 cm på kanten. Skiva potatisen tunt på mandolin eller för hand. Sprid ut potatisen på smetanan, salta och peppra väl. Toppa sedan med den stekta svampen.
Lyft försiktigt tarten med bakplåtspappret, ta hjälp av en plåt eller bricka. Lyft över på den varma plåten i ugnen. Baka i ugn 15-20 min, tarten skall bli gyllene på kanterna och krispig i botten.
Under tiden tarten är i ugnen, bryn smöret i en kastrull på låg värme. Krossa eller hacka nötterna och tillsätt sedan i smöret. Låt brynas med i 2 min och salta väl. Smaka av med lite vinäger.
Ta ut tarten och låt den gärna svalna 2 min på ett galler innan du avslutar den. Du kan med fördel förbereda tarten fram till detta steg och värma 2 min i ugn när gästerna kommer.
Skär upp tarten i pizzabitar och toppa sedan med det brynta hasselnötssmöret och hackad persilja.
Servera direkt.
Vill du lyxa till det kan du riva över lite svart tryffel på tarten.

Chipsdipp på äggkräm med forellrom, örter & riven pepparrot

Paras med: Melleruds Alkoholfria Pilsner
Tillagningstid: ca 15 min + 30 min (om du gör dina egna chips)
Portioner: 6

Äggkräm
3 st ägg, frigående höns utomhus, eko
1 msk smör
2 msk smetana
1 msk riven Västerbottensost
salt & svartpeppar

Snabbpicklad lök
1 st schalottenlök
champagnevinäger
salt

Topping
2 msk hackad gräslök
1 dl plockad dill
30 g forellrom
5 cm pepparrot

Hemgjorda potatischips att dippa (se recept nedan) alt en påse lättsaltade lantchips
Värm upp en kastrull med smör. Knäck i äggen och rör på svagvärme till en krämig äggröra.
När äggröran är färdig tillsätt smetana direkt och den rivna osten. Mixa slät i en kannmixer eller med hjälp av en stavmixer. Mixa tills krämen är luftig och slät. Smaka upp med salt och nymalen svartpeppar. Häll över i en serveringsskål och låt svalna något.
Medan krämen svalnar förbered löken. Finhacka schalottenlök och täck med vinäger i en liten skål eller behållare. Salta och blanda om. Låt dra minst 3 min.
Avsluta dippen genom att toppa krämen med picklad lök och hackade örter. Riv över pepparroten och toppa med forellrom och plockade dillvippor. Servera som dipp till chips.

Hemgjorda potatischips
8 st fast potatis, tex Amadine
salt
Olja till fritering

Förbered en skål till potatisen med iskallt vatten, salta vattnet väl.
Skiva potatisen på en mandolin riktigt tunt och lägg i det salta vattnet. Låt potatisen ligga i vattnet i 30 min.
Värm oljan i en rymlig kastrull eller fritös till 165 °C.
Lyft upp potatisen på en ren köksduk och låt torka i ca 5 min, vänd efter halva tiden.
Fritera sedan potatisen i omgångar. När potatisen slutar bubbla är den färdig. Det tar ca 3-5 min. Lyft upp på papper och salta direkt. Upprepa tills all potatis är friterad. Servera direkt eller förvara i lufttät burk.

”Bikini toast” med rentartar och krämig Guldklimp

Paras med: Melleruds Utmärkta Pilsner
Tillagningstid: ca 30 min
Portioner: 6

Toast
6 st skivor vit formfranska
smör till stekning

Tartar:
1 st gul lök, skalad
150 g svensk renfilé alt. rostbiff, innanlår eller ytterlår
1 st äggula, frigående höns utomhus, eko
1-2 msk dijonsenap
1 dl cornichons
1 msk grönpeppar
salt
rapsolja till stekning

Topping:
100 g lagrad hårdost tex Prästost, jag använde Guldklimp
1 st gul lök, skalad

Skär av kanterna på brödet och spara till ströbröd eller som tilltugg till dipp.
Förbered löken till topping. Skiva den tunt, gärna på mandolin. Lägg i kallt vatten och låt stå i kyl fram till servering.
Starta sedan med tartaren. Värm upp en stekpanna och sota köttet hastigt i den, lägg köttet i kyl. Behåll stekpannan på plattan. Finhacka löken och stek sedan mjuk i olja på svagvärme, ca 5 min, låt svalna.
Finhacka cornichons och lägg i en skål tillsammans med 1 msk dijonsenap, äggula och den stekta löken. Hacka sedan renköttet fint och tillsätt i skålen. Smaka upp med salt och eventuellt mer dijonsenap. Mortla eller mixa grönpepparn och tillsätt i tartaren.
Stek brödet krispigt i smör på en sida och behåll andra sidan mjuk. Lyft över på galler medan du steker resten av brödet. Du kan förbereda fram till detta steg innan gästerna kommer och värma brödet lätt i ugn senare.

Fördela tartaren på 3 st skivor, på den ostekta sidan. Täck med finriven ost och toppa med varsin skiva bröd, med den ostekta sidan ner. Tryck till lätt och låt toasten sätta sig med osten i 1 min innan du skär upp den. Skär varje toast försiktigt i 4 st avlånga mackor och ställ på fat med snittsidan uppåt.
Sila av den isade löken och toppa varje toast. Avsluta med att riva rikligt med ost på toppen. Servera gärna direkt medan toasten är krispig.

RELATERAD LÄSNING