Melleruds & Årets Kock Michael Andersson presenterar det pilsnersnacket

av Livets Goda

Årets Kock 2024, Michael Andersson, har i samarbete med Melleruds skapat det perfekta tilltugget – pilsnersnack med matjescrème, exklusivt framtaget för att avnjutas tillsammans med en iskall Melleruds pilsner. Med sin enkla tillagning och eleganta presentation blir det en given succé vid minglet, middagsbjudningar och andra festliga tillställningar.

Det smakfulla pilsnertilltugget bjuder på en spännande mix av texturer och lager. Krispiga, lättsaltade chips toppas med en krämigt len matjescrème, smetanacrème, finhackad silverlök och generöst riven lagrad hårdost. Till sist adderas en touch av smörgåskrasse, citronzest och svartpeppar. Den balanserade kombinationen av sälta, syra och umami lyfter fram de rena, fylliga tonerna i en kall Melleruds pilsner.

När jag tog fram pilsnersnacket inspirerades jag av traditionella smaker som är både enkla och igenkännbara, smaker som många tycker om och som väcker positiva associationer. Det knyter an till vår svenska pilsnertradition. Samtidigt var det viktigt att smakerna framhävde det bästa i en Melleruds pilsner, säger Michael Andersson, Årets Kock 2024.

En riktigt bra pilsner förtjänar ett lika bra tilltugg, och med Michaels recept är det enkelt att lyckas. Pilsnersnack med matjescrème kräver få ingredienser, går snabbt att tillaga och ger en imponerande presentation. Dessutom är snacket i chipsform, vilket gör det smidigt att servera, till exempel vid ett mingel.

Michael Andersson – Årets Kock 2024
2024 blev ett triumfår för Michael. Han vann Årets Kock och tog därmed titeln som svensk mästare i professionell matlagning. Samtidigt spelade han en nyckelroll i restaurang Celestes framgång, där han som köksmästare var med när restaurangen belönades med en Michelin-stjärna. Han startade sin karriär på Gyldene Freden och har sedan dess arbetat på välrenommerade restauranger både i Sverige och utomlands, såsom Lux, Gordon Ramsay, Nook, Esperanto och Allegrine. Med sin precision och känsla för smaker fortsätter han att forma den svenska restaurangscenen.

Att samarbeta med en så skicklig och respektingivande kock som Michael har varit otroligt inspirerande. Hans unika känsla för smakkombinationer, hans öga för detaljer och förmåga att skapa något som både är enkelt och lyfter fram det bästa i vår pilsner är imponerande, säger Maria Berggren på Spendrups.

Pilsnersnack med matjescrème signerade Michael Andersson:

Matjescrème:
1 filé                  Matjessill, skär i bitar
1 st                     Juice från en citron
1 st                     Ägg
3 dl                     Rapsolja

Se till att alla ingredienser håller samma temperatur. Häll ägget i en hög och smal bunke, tillsätt rapsolja, matjessill och citronjuice. Sätt ner stavmixern i botten av bunken. Hög hastighet och dra den sakta uppåt. Häll krämen i en spritspåse.

Smetanacrème:
3 dl                     Smetana
1 st                     Juice från en citron
1 tsk                   Svartpeppar, malen
1 msk                 Umami pulver
1 msk                 Lökpulver
Salt, efter smak

Blanda alla ingredienser i en skål och häll sedan i spritspåse.

1 påse Chips (lättsaltade)

Dekorering:
Smörgåskrasse
Lagrad svensk hårdost
Hackad silverlök
Citronzest
Svartpeppar

Lägg rikligt med chipsen i botten, spritsa smetanacrèmen och matjescrèmen fram och tillbaka över chipsen. Lägg på hackad silverlök. Avsluta med att riva generöst med lagrad ost över och toppa med smörgåskrasse, citronzest och svartpeppar.