Menyn på Nobelfesten 2024

av Livets Goda

Nu har de ca 1300 gästerna slagit sig till bords i Stockholms Stadshus för 2024 års upplaga av Nobelmiddagen och som alltid, vid sidan om pristagarna, så är maten och drycken av största intresse. Jessie Sommarström tar ansvaret för den prestigefyllda middagen, medan prisbelönta Frida Bäcke står för desserterna. Här presenterar vi den officiella menyn.

Förrätt
Getost från Östergötland fylld med libbsticka.
Serveras med svenska betor, honung och rosenkvitten samt rostade pumpakärnor.

Huvudrätt
Quenell på kyckling, svenska baljväxter och hösttryffel från Gotland.
Rotselleri glaserad med miso på svenska bondbönor och kålbukett med smak av örter och äpple. Serveras med en modern kulturgröt på klippt korn, vild och odlad svamp, jordärtskocka samt en rostad kycklingsky med Pomme de Vie.

Dessert
Variation på svenska äpplen.
Terrine på karamelliserade Fridaäpplen. Brynt smörkaka på jordmandel smaksatt med granskott. Kräm på rosenkvitten samt tunt skivade äpplen med kamomill. Serveras med en glass på gatkamomill och punsch.

Vinlista
Longitude Blanc de Blancs Premier Cru Extra Brut, Larmandier-Bernier, Champagne, France
2019 Barolo, Giacomo Fenocchio, Piemonte, Italy
2022 Bute Mousserande Iscider, Umeå, Sweden