Hem Vinvärlden Mercer Bros – generös & inbjudande cabernet sauvignon från Washington!

Mercer Bros – generös & inbjudande cabernet sauvignon från Washington!

av Livets Goda

Att jänkarna är mästare på cabernet sauvignon har väl knappast undgått vinvänner men allt som oftast tänker vi då på Kalifornien och inte Washington State där druvan stortrivs och excellerar. Inte minst märks det när vi nu provar en cabernetdominerad blend från en av delstatens pionjärer. I våra glas; Mercer Bros Cabernet Sauvignon från Washington-appellationen där vildhästar tidigare strövade fritt – Horse Heaven Hills.

Dagens Washington State är USA:s snabbast växande vinproducerande delstat och dessutom den näst största efter Kalifornien. Med 16 olika AVA så är det en mångfacetterad stat vi har att göra med. AVA står för American Viticultural Area, ett slags appellationssystem där varje region har sin geografiska begränsning men även klimat och som särskiljer det från omgärdande regioner. Varje AVA i Washington State har sina unika förutsättningar och en av dessa är Horse Heaven Hills i Columbia Valley och där vi finner Mercer-familjen, druvodlare sedan drygt 50 år.

Den kommersiella druvproduktionen tog fart på 1960-talet i Washington och bland de första var Mercer som redan var verksamma med andra grödor helt tillbaka till slutet av 1800-talet. Idag är det fjärde generationen med Rob och Will Mercer som leder arbetet och det odlas fortfarande cabernet sauvignon i de vingårdar där allt startade för familjen.

Livets Godas intryck av 2018 Mercer Bros Cabernet Sauvignon

Cabernet sauvignon styr den här blenden som kompletteras av syrah och merlot i mindre doser. Just cabernetdragen tar även täten i doftintrycket med solmogen cassis, mörka körsbär och med tid i glaset även cedernyanser. Rostade fatnyanser i form av kaffebönor och vanilj backar upp och vi noterar även en vag lavendelkryddighet och peppriga undertoner. Smaken är smeksam och med viss rondör i den soldränkta bärfrukten som lindar in tanninerna och det finns ett tydligt gräsigt och cederaktigt drag som onekligen får tillskrivas cabernet sauvignon. Pigg syra, intensitet i smaken och örtigt avslut med längd ger oss en rätt klassisk Washington State som lär flirta med många av oss i höst och vinter.

88 p

Direkt vid öppnandet är det fullt blås i fruktanstormningen men ge gärna vinet en timme i karaff och drick det vid 16 C för då lockas den mer klassiska druvkaraktären fram och vinets doft och smak ökar i djup.

Mercer Bros Cabernet Sauvignon kostar 159 kronor för en flaska (750 ml, 14,5%, 0,6 g/100 ml) och har artikelnummer 78926. Vinet beställer du till din Systembolagsbutik för uthämtning.

Till vinet HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING