Hem Nyheter Merparten av vår matlagning kräver el

Merparten av vår matlagning kräver el

av Livets Goda

Matlagning är ett stort intresse och förr kanske det var mer intressant under vintern, men idag blir det allt mer vanligt med utekök, stora grillar och andra lösningar för att kunna njuta av tillagning på olika sätt – året runt.

Artikeln är i samarbete med Billigaste Elleverantören

Matlagning är ett intresse som har ökat stort, både bland kvinnor och män. Det är ett stort intresse eftersom det kan vara en hobby, en affärsmöjlighet och en social upplevelse. Det har växt till att matlagningen kan vara en del av festen eller att det blir en social del av livet. Att man hjälps åt mer med matlagningen, både inom familjen och tillsammans med vännerna.

Merparten av den matlagning som sker dagligen kräver hjälp från hushållsapparater som drivs av el. Förutom spis, ugn och grill så kan det även inkludera apparater som hjälper till att krossa nötter, blanda ingredienser eller liknande. Dagligen är vi beroende av att ha tillgång till el och nu när den är som dyrast, i en del delar av landet, så börjar allt fler fundera över hur de använder sig av elen.

Är du nöjd med ditt elavtal?

Det kan vara en svår fråga att svara på, eftersom man kanske bara har förlikat sig med läget som det är eller så vet man om att man har ett bland de bästa som marknaden kan erbjuda en. Det bästa du kan göra är att jämföra elavtal från så många olika leverantörer som möjligt, så får du en bättre uppfattning om vad billig el kan vara.

Du kanske också vill tänka på att vissa företag arbetar mer med rabatter och kampanjer än andra om de vet att du är villig att byta. Även om du fortfarande har bindningstid på ditt nuvarande avtal, så kan det vara en god idé att hålla koll på marknaden. Vilka alternativ finns det och vad kan de innebära för dig?

Elektricitet är en viktig del av våra liv, och det kommer inte att förändras inom den närmaste tiden. Med stigande kostnader för denna resurs har det aldrig varit viktigare att se till att du får det bästa möjliga avtalet. Du kan få billig el om du vet var du ska leta – så varför inte börja jämföra avtal idag? Om du inte har lång bindningstid, eller kanske ingen alls, så är det ännu större anledning för dig att titta på de alternativ som finns.

Det är lönande att byta ut sitt elavtal

Ha ditt nuvarande elavtal bredvid dig och ta med alla kostnader, även de mindre som du kanske tänker inte är lönt att ta med i beräkningarna. Du får en bättre uppfattning om hur mycket du betalar och vart pengarna går. Det tar inte lång tid att ta reda på vad som finns att välja mellan.

Att det kommer kosta lika mycket i slutändan, oavsett vad man väljer, är en av de största myterna som finns gällande elavtal. Det kan löna sig mer än vad man tror, utslaget på ett år, även om man inte kan påverka alla kostnader gällande vår användning av el. Om du inte har ett kontrakt som binder dig för en längre tid är det definitivt värt att titta på vad som finns på marknaden.

Glöm inte bort att inkludera alla kostnader som kommer att ingå i elavtalet, även de enstaka fasta kostnaderna. Du får en bra hjälp från olika sajter på nätet som kan erbjuda dig kostnadsfri jämförelse mellan elbolagen. Det enda du behöver göra är att ha alla dina uppgifter nära till hands och sen mata in de uppgifter som krävs, för att du ska få så korrekt jämförelse som möjligt.

Södra delen av Sverige har drabbats extra hårt

Många konsumenter är upprörda och oroliga efter de enorma höjningarna som kom under september och än så länge har södra delen av landet drabbats som hårdast. Några fick en höjning upp till tre gånger så hög, jämfört med tidigare elräkning. En anledning är att det kostar mer att producera el i den här delen av landet eftersom det finns mindre vatten för vattenkraftproduktion och denna del av landet skulle tjäna på att få fler vindkraftverk.

Denna kraftiga ökning har gjort att fler är benägna att se över bättre alternativ för att slippa de höga priserna. Det kan bli intressant att se vad elbolagen gör för att locka nya kunder och behålla gamla efter detta stora pris språng. När vintern närmar sig är det många som försöker spara pengar, och el är en stor del av detta.

Däremot menar experter att vi även behöver spara in på vårt användande av värme och vatten. Då det råder brist på vatten, bland annat för att det har regnat för lite och dammarna inte är välfyllda. Vi bör alltid försöka undvika att slösa på våra resurser och även om alla inte kan göra så stora förändringar, så kan varje liten bit hjälpa till på traven.

RELATERAD LÄSNING