Hem Vinvärlden Métayage – charmerande & uttrycksfull pinot noir från södra Frankrike

Métayage – charmerande & uttrycksfull pinot noir från södra Frankrike

av Niklas Jörgensen

Rötterna finner vi i högklassigt vinland; Bourgogne och kommunen Nuits-St-Georges, men likväl så hamnade Laurent Delaunay i södra delarna av Frankrike, i Languedoc-Roussillon. Sitt ursprung glömde han dock inte bort men istället för att göra Bourgogne tog han pinot noir-druvan till södern och visade att under rätt förutsättningar så hade den nobla druvan även en plats i de landets sydliga delar. I mitt glas; 2019 Métayage från Abbotts & Delaunay!

Alla historier slutar inte lyckligt men i fallet Delaunay så fick man en andra chans efter att familjeegendomen i Bourgogne såldes 1993. För trots en historia som sträcker sig tillbaka till 1800-talet så hamnade den burgundiska firman Edouard Delaunay i ett läge där man var tvingade att sälja. Laurent hamnade i Kalifornien där han studerade till vinmakare och därefter slog han sig ner i södra Frankrike där han tillsammans med australiensiskan Nerida Abbott skapade varumärket Abbotts & Delaunay och blanda annat det vi jag nu provar, Métayage, en term som anspelar på hyrda vingårdar och det faktum att man gav en viss andel till ägaren, druvor eller färdigt vin.

När sedan plötsligt den gamla familjefirman i Bourgogne gick upp till försäljning så slöt Laurent cirkeln genom att köpa Edouard Delaunay 2017 och står nu helt plötsligt som skapare av två totalt olika stilar av vinvärldens kanske främsta blå druva, pinot noir. Hemligheten i södern; vingårdar på hög höjd som säkrar fräschören med kyligare nätter.

Niklas om 2019 Abbotts & Delaunay Métayage Pinot Noir

Jag imponeras av skickligheten att fånga en så fragil druva som pinot noir ändå är, i ett varmare klimat och utan att det ens blir tillstymmelse till yppighet eller solvarm mognad. Örtigheten accelererar jämfört med Bourgogne men den skänker blott vinet sin personlighet tillsammans med saftiga körsbär, mörka jordgubbar och en diskret fatkryddig framtoning. Smaken smeker utan att förlora stringens och fräschören finner man i såväl en alert syra som en lätt citrustouch som lyfter det rödbäriga. Kort och gott; en ytterst habil pinot noir signerad en vinmakare som vet vad han gör.

87 p

Abbotts & Delaunay Métayage Pinot Noir återfinns i Systembolagets beställningssortiment och flaskan (75 cl, 13,5%) som har artikelnummer 50507 kostar 129 kronor. Du beställer vinet till din föredragna butik.

När du ändå är igång så kika även på producentens Métaire d’Alon (artikel 73278, 189 kr, 89 p). En pinot noir även den från södern men egna vingårdar. Mer krävande och uppmärksamhetstörstande i sin stil men väl värd att spendera en kväll med.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING