Hem NyheterNyhet WB Mexikanska nyheter på Systembolaget – San José Tequila

Mexikanska nyheter på Systembolaget – San José Tequila

av Livets Goda

Nu lanserar Moestue två nyheter i tequila-segmentet. San José tillverkas i den mexikanska delstaten Jalisco och kommer att finnas i Systembolagets Beställningssortiment från den 11 juli.

Tequila får sin karaktäristiska, fruktiga och något söta smak från råvaran den görs på, Blå agave. För att få kallas för tequila måste agavespriten produceras i delstaten Jalisco i västra Mexiko, eller i vissa delar av de tre angränsande delstaterna Michoacán, Nayarit eller Guanajuato. Det är också tillåtet att producera tequila i Tamaulipas som ligger vid Mexikos nordöstra kust.

Att odla agave är tidskrävande. Växten behöver mellan sju och tio år innan man kan skörda den. Då skär man av alla bladen och kvar får man något som liknar en gigantisk ananas (piña). Den delas i bitar och bakas i 12-24 timmar, antingen i gammaldags tegelugn eller i moderna tryckkokare. Därefter mals och pressas agaven för att få ut den söta juicen som sedan ska jäsas och destilleras.

Det finns cirka 200 olika sorters Agave men endast en får användas för tequilaproduktion, Agave Tequilana Weber Variedad Azul, eller Blå Weber Agave. Använder man sig av andra agavesorter eller producerar spriten i andra delstater får den andra namn.

Tequila är ett måste i klassiska drinkar som Margarita och Tequila Sunrise. Med sina smaker av citrusskal, svartpeppar och söt rostad agave passar både San José Silver och San José Gold utmärkt i cocktails.

San José Silver
Nr 57726 · Flaska 700 ml · 35 % · Pris: 259 kr

San José Gold
Nr 57725 · Flaska 700 ml · 35 % · Pris: 269 kr

Do’s and Don’ts

Margarita är en till synes enkel drink med bara tre ingredienser. Att salta glaset lyfter denna klassiska cocktail till en ny dimension. Alla älskar dock inte salt så det räcker att salta halva glaset.

Vad du inte bör göra är att hälla salt på ett fat, stryka lime runt glaskanten och sedan vända glaset upp och ner och vrida det i saltet. Visst, salt är gott, men inte i drinken. Istället fuktar du bara utsidan av glaset med en limeklyfta och pressar den sidan försiktigt mot saltet så att det fastnar på utsidan.

 

Margarita

Till 1 drink

 • 4 cl San José Tequila
 • 2 cl citruslikör
 • 5 cl pressad lime
 • is
 • limeklyfta
 • salt
 • limeskiva till garnering

Gör så här:

Fukta glasets utsida med limeklyftan. Pressa glaset mot salt på ett fat. Fyll en shaker med is. Häll i tequila, likör och pressad lime. Skaka ordentligt tills shakern är immig. Sila upp i glaset och servera genast. Garnera drinken med limeskiva.

 

Tequila Sunrise

Till 1 drink:

 • 6 cl San José Tequila
 • 12 cl apelsinjuice, färskpressad
 • 2 cl grenadin
 • 1/2 apelsinskiva
 • 1 cocktailbär

Gör så här:

Fyll ett highballglas med is. Häll i tequila, apelsinjuice och grenadin. Garnera med en halv apelsinskiva och ett cocktailbär.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING