Hem Whisky & Bourbon Michel tipsar – Trippel i svensk julstämning

Michel tipsar – Trippel i svensk julstämning

av Livets Goda

Den förståelsen hittar vi i de två första ölen här. Medan storbryggerier som Carlsberg, Spendrups och Åbro måste ta hänsyn till den breda skaran av konsumenter, och därmed brygger öl med mild kropp och onödigt försiktig kryddning, vågar de svenska småbryggarna ta ut svängarna rejält. Och det utan att tappa balansen. Köp gärna mer öl än vad du kommer göra av med till jul, den här typen av öl utvecklas nämligen positivt med mörk och sval lagring. På så sätt har du några mer vällagrade flaskor till nästa jul. 2010 Mysingen Midvinterbrygd Nynäshamns Ångbryggeri, Sverige Nr 11381 / 30:70 kr för 500 ml / 92 LGP Grabbarna i Nynäshamn fortsätter att briljera vid bryggverket. Denna mörka midvinteröl är inte enbart avsedd för julens fröjder, även om det har en fin kryddning som verkligen passar till julmaten. Det är först och främst ett väldigt gott och välbalanserat mörkt överjäst öl med en diskret sötma som på ett utmärkt sätt balanserad den goda, medelfylliga och lätt maltrostade kroppen. Till skillnad från många av de årgångsbetecknade vinterölen, har detta en måttlig alkoholhalt på 6.0 procent, vilket gör det både lättdrucket och lättanvänt. Kryddningen är inte specificerad, men nog finns det något juligt över den med toner av både apelsinskal och försiktiga julkryddor. Balansen är oklanderlig, och eftersmaken medellång men god. Drick över vid cirka 12 grader till allt från de goda sillarna, den feta laxen (gärna den rökta), det kallskurna köttet och även det småvarma. Det hör också hemma till ostarna – men till chokladgodiset bör man byta öl. 2010 Midvinternattens Mörker Wicked Wine/Stefan Gustafsson, Sverige Nr 11321 / 29:90 kr för 500 ml / 92 LGP Doften är lite sötaktigt maltknäckig och trevligt julkryddig med en något komplex överjäsningsarom, och balansen mellan malt, sötma, kryddor och beska är så fin att det blir ett öl som får ett brett användningsområde. Det intressanta är att den typiskt svenska julkryddningen (apelsinskal, nejlika, kanel och kardemumma) har fått sällskap av en hoper amerikanska humlesorter (Simcoe, Centennial, Amarillo och Magnum), vilket skapar en intressant doft- och profil. I botten vilar en typisk engelsk strong ale god maltsmak och en alkoholhalt på 6.2 procent. Det här är smakrikt utan att vara kraftigt, intensivt utan at vara ett muskelbygge med för alkoholsöt eller kryddig eftersmak, det är gott och ett genomtänkt öl till julmaten, och det är riktigt gott – och bättre balanserat än förra årets upplaga. Köp en back – det kommer att gå åt! 2010 Blizzard Winter Edition Imperial Porter Mohawk/Sigtuna Brygghus, Sverige Nr 11346 / 34:90 kr för 330 ml / 91-94 LGP Att ölen i serien Mohawk, framtagen av bryggaren Stefan Gustavsson i samarbete med importören Wicked Wine, har fått lysande recensioner är inte konstigt – det är alla välbryggda, spännande och personliga öl med både karaktär och attityd. Till denna imperial porter har det gått åt mängder med malt inte mindre än tio sorter, en släng honung och lite mörkt råsocker för att mata jästen och ge ölet en extra dimension av arom och smak, och ovanligt nog hela åtta olika humlesorter. Med kännedom om detta, är det lätt att tro att ölet skulle bli ”för mycket”. Det stämmer inte alls in på den upplevelse man får av doft och smak – trots den täta, mörkt maltrostade, den rejält smakrika kroppen och de 9.7 procent alkohol som ölet bjuder på, hålls alla komponenter på plats i en snygg balans. Det här är inte ölet att servera till julmaten, möjligen till osten, men det är helt klart ett underbart öl att njuta av efter måltiden – istället för spriten. Servera det vid 14-16 grader i en liten kupa, luta dig tillbaka och njuta av stunden. När du ända köper några flaskor, köp ett gäng till för kommande vintrar och jular. Ett öl som detta utvecklas riktigt bra och ger en ännu större komplexare upplevelse efter två till fem år, därav spannet i betyget.

RELATERAD LÄSNING