Hem Whisky & Bourbon Michter´s – en genomgång – Ur arkivet från WB #46

Michter´s – en genomgång – Ur arkivet från WB #46

av Livets Goda

Michter´s – en genomgång: Även om Michter´s är baserad på ett historiskt varumärke är det relativt ungt. Går vi tillbaka i historien och från början, så var Michter´s ursprungligen ”född” som Shenk’s och grundades av John Shenk, en schweizisk jordbrukare i Schaefferstown i Pennsylvania år 1753. I sina tidigaste produktionsdagar producerade Shenk’s whiskey från rågkorn, en lokal favoritgröda i Pennsylvania Blue Mountain Valley där också destilleriet låg. I mitten av 1800-talet köpte holländska Pennsylvania-bon Abraham Bomberger destilleriet och Shenk´s blev Bomberger’s. Under 1950-talet grundade Lou Forman det ”moderna” Michter´s. Namnet kommer från att Lou kombinerade delar av hans söners namn – Michael och Peter. När hela den amerikanska whiskyindustrin 1989 drabbats av en långvarig nedgång, förklarade Michter´s dåvarande ägare konkurs och övergav lokalerna, lämnade sin Pennsylvania verksamhet och Michter´s namn åt sitt öde.

Michter´s - en genomgång

Michter´s – en genomgång

Men, det fanns en ung student vid namn Joseph J. Magliocco som upptäckt Michter´s genom sina högskoledagar på Yale då han extraknäckte som bartender och sålde Michter’s whiskey till sina gäster. Efter att ha avslutat sina studier började han att arbeta inom spritindustrin, där en av hans första chefer var R.C.Wells, som tidigare var chef för Four Roses. Sen in på 1990-talet arbetade Joseph för Richard ”Dick” Newman som gjort en strålande karriär inom whiskeybranschen och nu var VD för Austin Nichols, företaget bakom Wild Turkey, och Joseph hade inte glömt bort Michter´s trots konkursen. 1997 köpte han varumärket Michter´s och började samarbeta med vännen och mentorn Dick Newman för att återupprätta Michter’s.

Magliocco och Newman´s koncept var ”enkelt” på pappret: producera bästa möjliga whiskey oavsett kostnad. Liksom att ta in kompetent folk som vet att producera det här med bourbon, ett koncept som tagit Michter´s att tillhöra en av de bästa, vilket inte minst bevisades förra året då destilleriet utnämndes till ”World’s Most Admired Whiskey” av Drinks International. Det är den första amerikanska whiskeyn någonsin att få branschens högsta hedersutmärkelse.

Här nedan presenterar vi en genomgång ur arkivet som gjordes i Whisky & Bourbon #46, där man också finner den fullständiga artikeln

Ur arkivet – Michter´s – en genomgång

Michter´s - en genomgångMichter´s US*1 Toasted Barrel Finish Rye, 2017 release, 54,4%, 96
Normalt lämnar inte “Toasted” bourbon den amerikanska marknaden, men den svenska importören Moestue & Cask har god tumme med Michter´s gänget så vi får numera alltid se någon/några buteljer landa här då och då. Krämigt krutig kraft med apelsin och choklad i tonerna. Torr men stingfull sötma och så kryddbas i spelet. Djävulskt läcker. Fet men samtidigt stram finess, ger båtmahogny känsla från faten, och jag älskar båtar. Bränt karamelliserad sötma i stor längd. Man måste ju bara älska det här.

Michter´s US*1 Toasted Barrel Finish Bourbon, 2018 release, 54,7%, 96p
En något rundare och mer transparent ”mild” (nåja…) kraft vilket skapar den här Michter´s typiska vinösa tillgången som visar sig emellanåt i deras bourbon. Citrus, äpplen, apelsin, körsbär och bränd karamelliserad lönnsirap och chokladsötma, sen så krydda från faten på det. Magi. Elegant och en syrlig svalhet ligger mitt i detta och ger fräschör i det intensiva och kryddigt pumpande.

Michter´s US*1 Toasted Barrel Finish Sour Mash, 2019 release, 43%, 96p
Aromatisk syrlig med citrus, järn, choklad och apelsin i smakspelet och bränd vaniljfudge och Christmans cake i sötman. Lägre procent ger naturligtvis en ”lättare” och rundare tripp på foten och men fortfarande med det underbara stinget kvar. Här gömmer sig faten lite och det blir mer tobak och humidor i den känslan – underbart det också. Vissa släktdrag med skotsk whisky ligger och drar. Älskvärd och fin pondus i avslut liksom läckert och oerhört balanserat. En i raden som visar vilket beroende Michter´s ger när man väl har letat in sig i denna värld.

Michter´s - en genomgång

Michter´s – en genomgång

Michter´s Straight Bourbon 10 Year Single Barrel, 2018 release, 47,2%, 979
När man tror att det inte kan bli bättre plockas vi upp till en ny bourbonhimmel. Hands up, ljust och samtidigt ett underbart mörker i kraften. Citrusfrukt, oljad vaniljfudge i den elegant bränt karamelliserade sötman. Fylligt i gomkänsla med stram slips, en underbar känsla i det här med ett njutbart smisk på kinden. Fruktigt, vegetalt tobaksfyllt och humidor skapar ett långvarigt och njutbart grepp i avslut och vi är på en resa vi aldrig önskar tar slut.

Michter´s 10 Years Straight Rye, 2017 release, 46,4%, 98
Bourbonmagi! Russin på ett nyoljat båtdäck i de romgungande öarna i karibiska havet. Glasklart eller? Vilken textur, vilken gomkänsla, fyller varje liten por i både näsa och gom, en total uppmärksamhet. Svider elegant med lakrits och körsbär i fruktspelet och chokladkola och citrus av orange slag i karamellsötman med sin sedvanligt ljuvliga Michter´s brända ton. En djävulusiskt förförisk bourbon med silkig lång kraft med syrlig krydda. Mångfacetterad i smakspelet och en hutlös längd och överlag en listig och underbar jäkel.

Michter´s 20 YO Single Barrel, 2018 release, 57,1%, 99p
Detta är en bourbon man inte vill missa. Knastertorr, rik och fruktig med körsbär, russin, kakao, citrus och apelsin i samma andetag. Smörkola i sötman som känns underbart purung i åldern samtidigt med oljigt stram viskositet. Underbar och mångsidig bourbon med många olika nyanser.

Michter´s – en genomgång

Michter´s 25 YO Single Barrel, 100p
Den här kan vi skriva en novell om, men låt oss hålla det hyfsat kort i alla fall. Vi har en komplex rye-bourbon med Viagra effekt. Vi har en stor och mäktig pjäs men med andningshål och nyanser i behåll. Faten är mjukt tyglade men högst visuella, det uppvisas en vinös sida i frukten med vinbär, körsbär och russinfrukt. I sötma spelar arrakhintar, lakrits, smörnöt, vanilj och chokladfudge i mörk stil med palmbladsliknande vindar. Avslutet fångar in alla separata moment till ett utdraget crescendo. Vi har en rye som saknar…ingenting.

Michter´s - en genomgång

Michter´s – en genomgång

Shenk´s Homestead 2018 Release 45,6%, 95p
En relika skulle vi kunna kalla det, på det som var ursprunget till dagens Michter´s. Fyllig, rik med botox i musklerna. Stram, torr, kryddig, sötman kommer i avslut med chokladapelsin i frukt och sötma.

Bomberger´s Kentucky Straight Bourbon 2018 Release, 54%, 95
Dessa två bourbon har främst lanserats för den amerikanska marknaden, men några flaskor har gått till The Whiskyexchange, La Maison du Whisky och så då Sverige tack vare den goda kontakten som importören Moestue & Cask har med Michter´s. Här syrliga frukttoner med citrus, körsbär, nästan småörtiga inslag med basilika, lime och mynta. Sötman följer med från början och nog kan en viss träig känsla förnimmas i grundspriten men samtidigt också en naken ljus avklädd kraft med edge som ger en torr elegans.

RELATERAD LÄSNING