Hem Whisky & Bourbon Michter´s US*1 Kentucky Straight Bourbon – Burn Rubber On Me!

Michter´s US*1 Kentucky Straight Bourbon – Burn Rubber On Me!

av Livets Goda

Michter’s American Whiskeys är ett välkänt namn i Shively, Kentucky, med anor från 1753. Under seklerna har trender och kriser kommit och gått för den amerikanska whiskeyproduktionen, men på 1990-talet återupplivade de erfarna Joseph Magliocco och Richard Newman Michter’s långa historia av hantverksprodukter i small batch-stil. Hela tillverkningsprocessen från sädesfält, tunnbinderi, destillering och fatlagring styrs av en hög kunskapsnivå hos den nya generationen Michter’s. 

I Straight Bourbon är majs det dominerande spannmålet som måste ingå till mellan 51-80 %. Och för att få kallas ”Bourbon” måste whiskeyn lagras minst två år på fat av amerikansk vit-ek som kolats med öppen eld. För Michter’s är smak viktigare än tid och det är därför inte ovanligt att de fatlagrar en längre tid, ofta ingår sprit lagrad mer än åtta år. Utöver detta så görs normalt blandningen av whiskies från maximalt två dussin fat, vilket är ett fåtal i sammanhanget och ställer höga krav på kvaliteten från varje fat då det inte finns utrymme att ”blanda bort” mindre bra fat.

I veckans WB-Tips har chefredaktören grävt ner sig i Michter´s US*1 Kentucky Straight Bourbon, vilket även var den bourbonen som vann ”folkets röst” på en Öl & Whiskymässa i Göteborg 2018, mer om det kan ni läsa HÄR

Underbar skapelse från Michter´s

Chefredaktör Anders Enquist om Michter´s US*1 Kentucky Straight Bourbon

Jag tror Michter´s har bestämt sig för att på allvar ta upp kampen om världsherraväldet om bourbon med Pappy Van Winkle´s. Vad annars ska vi numera tro när Michter´s bourbon uppträder som den gör. Men Michter´s jobbar ju fortfarande med att ha en viss åtkomlighet prismässigt för alla bourbonälskare (var är ni???) och rivigare elegans är ju svårt att uppringa i denna liga. Rivig? Ja, med det menar jag hur kan man få magsår på ett mer smakfullt vis än att umgås med Michter´s bourbon. Lyxsmärta!

Tolka det som ni vill men den här kvaliteten på bourbon i samma priskategori är svår att hitta jämlika med. Möjligtvis Hudson´s generellt mörkare bourbon, men i denna nivå leker Michter´s hem allt lekande lätt fråga om att låta mörker skina upp och sprida en ljus styrka.

Honungssträv i sötman med djup och karamelliserad fruktrikedom. Faten visar sina träiga muskler men har ett ödmjukt sinne. Fyllig, rik och silkig kraft i textur med snygg kurva leder oss in i djupet av hjärtat, som är Indy Car med rykande gummi, men när röken lagt sig kör allt fast skönt hårt i gom utan att smärta och släpper aldrig taget.
I loppets slut supermogna äppeltoner med fin krydda och torra tobakfierade cedertoner med honungslierad fudgesötma. Låter slirigt, men fästet på ”asfalten” är distinkt och fästande.

Jag säger så här: Gap Band´s ”Burn Rubber On Me (Why you Wanna Hurt Me)”.
Har ni inte hört denna dänga, och har ni inte intagit denna bourbon så har ni mycket skoj framför er.

I love this!

95 poäng

Michter´s US*1 Kentucky Straight Bourbon
Nr 587 (700 ml) 45,7%, 569 kr
Kentucky, USA

Bourbonen finner man på Systembolaget här >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING