Hem Vintips Michter’s US*1 Kentucky Straight Bourbon – ett insteg i en passionerad bourbonhimmel

Michter’s US*1 Kentucky Straight Bourbon – ett insteg i en passionerad bourbonhimmel

av Livets Goda

Michter’s US*1: I oktober förra året fick Michter´s Distillery, med anor som daterar bak till år 1753, en av de mest hedersamma utmärkelserna man kan få, nämligen ”World’s Most Admired Whiskey” av Drinks International. Det var även första gången en amerikansk whiskey fått denna titel. I våra ögon, som ni trogna läsare vid det här laget redan vet, så har vi hållit Michter´s däruppe i toppen sedan länge då man år efter år presenterar en sagolik lineup. I våra glas idag har vi klassikern US*1 Kentucky Straight Bourbon.

Denna Straight Bourbon från Michter´s, vars senaste buteljerade batch landade på SB för inte så länge sedan, är en av fyra whiskeys i Michter´s ”core range” (se även kommande numret av Whisky & Bourbon), som alla ligger i en prisklass som vi anser är chockerande tacksamt lågt. Dessutom pris sänkte nyligen importören denna buteljering från 649 till 599 kr. Vi tackar och tar emot för det och lyfter återigen fram detta ljuva insteg i Michter´s värld av amerikansk whiskey.

Michter’s US*1

Michter’s US*1 Kentucky Straight Bourbon

Chefredaktör Anders Enquist om Michter’s US*1 Kentucky Straight Bourbon 45,7%

Ska vi fånga essensen av vad Michter´s bourbon bland många saker handlar om, så är kanske det största egenskapen att vara hårdkokt och sensitiv på samma gång. Om ni minns hårdkokte cowboy-hjälten John Wayne, så minns ni också att han nästan alltid hade ”mjuka” sidor i sina roller, även i de han inte spelade just cowboy. Wayne var en känslig tuffing helt enkelt.

Det ligger således alltid elegans och känselhorn i Michter´s råstyrka, från insteg till slutsteg. Det vilar alltid något gentilt i smällkaramellen som skapar en egen, nobel hållning. Det blir aldrig brutalt, men det blir ”jävlar anamma” med stil och klass och med ett mörkt och dominant temperament som gör att vi vill bli… dominerade.

Samtidigt – som Michter’s US*1 Kentucky Straight Bourbon leder oss in i – sprids en ljust brinnande låga, fyllig, rik och silkig kraft i gomtextur med snygg kurva som leder oss in i djupet av hjärtat. Som honung, fudge och luftig, ljus sirap i sötman med djup och karamelliserad fruktrikedom med supermogna äppeltoner, viol och salviapenslad citrus. Faten visar sina ådror, kryddar och ger det som bör och ska ges med en stor finkänslighet och finess med vinösa tanninantydningar. I finish, fina torrsöta tobaksluftade cedertoner som inte har särskilt bråttom att lämna sina avtryck i gom, tack för det.

Michter’s US*1 Kentucky Straight Bourbon, just nu bourbonvärldens mest attraherande insteg sett till pris, känsla och upplevelse.

95p

Michter’s US*1 Kentucky Straight Bourbon
Nr 587 (700 ml) 45,7%, 599 kr
Kentucky, USA

Denna bourbon finner man på Systembolaget HÄR

Läs gärna: Exklusiv möjlighet för Livets Godas Vin- & Whiskyklubb – Michter´s HÄR

Michter’s US*1

RELATERAD LÄSNING