Hem Vinvärlden Miguel Cruz Liljegren i To Kalon, dag 1

Miguel Cruz Liljegren i To Kalon, dag 1

av Livets Goda

Sedan en vecka tillbaka befinner sig Miguel Cruz Liljegren i Napa Valley och började idag den tre dagar långt utbildningen. Här på Livets Goda kan du följa honom under programmet. Den första dagen av To Kalon Certification ägnades åt att sätta Napa Valley främsta druvsort cabernet sauvignon i ett antal olika perspektiv. Under ledning av Mark de Veere, Master of Wine och sedan 1996 anställd hos Robert Mondavi Winery som fine wine educator, togs ett brett grepp om druvsorten ur ett globalt perspektiv, med 2009 Napa Valley Cabernet Sauvignon från Robert Mondavi Winery som en referens mot ett par bordeauxviner, en argentinsk cabernet samt 2009 Bin 707 Cabernet Sauvignon från Penfolds som jämförelser. ”Det var väldigt intressant att höra Mark berätta om skillnaderna i odlingsförutsättningar mellan framför allt Bordeaux och Napa Valley, och hur de har påverkat vinerna”, säger Miguel som för flitiga anteckningar under föreläsningen och provningen. Bland annat noterar Miguel att skillnaderna i genomsnittlig temperatur inte är särskilt stor mellan de två distrikten, men att man i Napa Valley har en större intensitet av solljuset och lite varmare mitt på dagarna men svalare på nätterna. ”Det är huvudsakligen det som gör vinerna här i Napa Valley rikare i frukten”, säger Mark. I nästa provning smalnade temat av till att utgöras av en blindprovning av cabernetviner som enbart kom från den amerikanska västkusten. Ett antal cabernetviner från Sonoma och Paso Robles ställdes mot ett kraftigt strukturerat cabernetvin från Washington State, som dock var gjort av en av de legendariska vinmakarna här i Napa Valley, Randy Dunn. Även här var skillnaderna stora och tydliga, och med Marks djuplodade kunskaper kändes de också logiska. ”Sånär som på att bordeauxvinerna var dåligt valda och inte alls var särskikt representativa, tycker jag att Mark gjorde en väldig bra och lärorik presentation”, säger Miguel. ”Det är synd att man inte lyfter fram vinmakaren Geneviève Jansens mer i marknadsföringen av vinerna från Robert Mondavi, det är hon som är stjärnan, en konstnärssjäl, och det snarare genom henne och hennes enorma kunskap om vingården och vinframställningen jag blir suger på att prova och köpa vinerna”, säger Miguel efter att Geneviève har kört sin 25 minuter lång dragning om de olika jordtyperna i To Kalon Vineyard, och varför man har valt att plantera de olika lotterna på olika sätt. Geneviève, som har arbetat som vinmakare på Robert Mondavi Winery sedan 1976, avlöstes sedan av Daniel Bosch, som har varit en av de vingårdsansvariga här i To Kalon sedan 1983. Bland annat var han en av den som ledde arbetet med att analysera vingårdens alla lotter ur perspektiven jord, värme, solljus och fuktighet. Den här delen av programmet behandlade hur man utifrån olika jordtyper samt temperaturer och intensitet av solljus under olika delar av året, kan nå optimal balans i vinrankan genom att välja rätt rotstock, till exempel en med liten växtkraft i en med näringsrik jord och en med större växtkraft i en mager jord. ”Det är också viktigt att man beskär rankorna på ett sådant sätt att man ger båda rankan i sig och druvorna en absolut perfekt mängd solljus”, berättar Daniel och lägger till att man numera vet att det sällan är de druvor som får maximal solexponering som bli de bästa. ”En av de stora fördelarna med To Kalon Vineyard, är att vi har så många olika lotter i vingården, och därför har en fantastisk möjlighet att skapa komplexa cuvéer”, säger han och får medhåll av Geneviève och Mark. Från att före lunch ha tittat på cabernet sauvignon ur ett globalt perspektiv, var provningen nu på eftermiddagen nere på en den enskilda vingården To Kalon Vineyard. Geneviève visade upp tre fatprover från den krävande svala årgången 2011, alla druvrena cabernetviner från tre olika block i vingården, som visade sig vara påfallande olika. Lättast och syrligast i stilen var cabernetvinet från det stora N Block, medan vinet från Marjorie’s Block var betydligt tätare och mörkfruktigare med större densitet och djup. Det mest intressanta vinet kom från N Block, som hade en mycket finare balans mellan tanniner, syror och fruktdjup. Trots det är blocket på grund av phylloxera omplanterat 2000, dessförinnan hade man här 50 år gamla stockar av moscato. ”Tack och lov tog phylloxeran dem, nu har vi ett fantastiskt block med cabernet sauvignon som redan börjar producera bra druvor”, lägger Geneviève till och skrattar. Det ger numera alltid vin till våra Cabernet Sauvignon Reserve. ”Det har varit väldigt mycket information som också visar på den stora komplexiteten i vingården, och hur minutiöst noggrant detaljarbetet är, inget lämnas åt slumpen”, säger Miguel. Han lägger till att det också känns i vinerna. Ett intressant inslag under dagen, lyfter Miguel fram, var diskussionen om hur man bättre ska marknadsföra vinerna mot både restauranger och privatkunder. För Miguel är själva marknadsföringen också en lika intressant del av vinvärlden och arbetet med vin som vinet själv. ”Ju mer kunskap man kan förmedla om vin, desto mer och godare smakar det”, summerar Miguel och säger att det var något som Robert Mondavi tidigt förstod. På bilden syns Daniel Bosch, Miguel Cruz Liljegren och Geneviève Jansens.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING