Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Miljö- och idrottssatsningen Klubbar För Klimatet 9 maj: 250 ungdomar slår ett slag för klimatet och idrottsklubbarna

Miljö- och idrottssatsningen Klubbar För Klimatet 9 maj: 250 ungdomar slår ett slag för klimatet och idrottsklubbarna

av Livets Goda

Nu på lördag går Klubbar För Klimatet av stapeln – ett samarbetsprojekt mellan Estrella, Städa Sverige och föreningslivet i nordöstra Göteborg. Idrottsungdomar från 17 lokala föreningar kommer då att städa bort skräp i utomhusmiljöer i sin närmiljö.

Miljösamarbetet mellan Estrella och Städa Sverige som startades ifjol för att stödja ungdomsidrotten går av stapeln nu på lördag under parollen ”Klubbar för klimatet”. På lördag förmiddag kommer 17 olika föreningslag städa längs gång-och cykelstigar, naturområden och grönområden i Angered och Bergsjön.

Bredd av föreningsdeltagare som deltar

Fotbollsspelare, konståkare, hockeyspelare, boxare, simmare är några exempel på aktiva som deltar och bidrar till ett renare närområde.

Miljösamarbetet Klubbar för klimatet i nordöstra Göteborg gör Städa Sverige tillsammans med snackstillverkaren Estrella, som har produktion och huvudkontor på orten. Syftet är att skapa medvetenhet kring nedskräpning, ta gemensamt ansvar och samtidigt främja ungdomsidrotten.

– Intresset för att delta från föreningslivet har i år varit extra stort. Många föreningar har fått ställa in planerade evenemang, träningsläger och cuper och ser nu fram emot att samla laget utomhus i en gemensam aktivitet och samtidigt göra nytta, säger Mårten Heslyk, projektledare på Städa Sverige.

Särskilt viktigt med stöttning av föreningslivet nu

Den gemensamma städdagen stärker inte bara lagkänslan och ansvarstagandet för miljön. Den bidrar också till att klubbarna klarar sig under den ansträngda perioden som coronaviruset orsakar.

– Stora delar av föreningslivet står inför utmaningar och därför är det extra viktigt att vi samarbetar och ställer upp. Det gäller föreningarna, ungdomarna och inte minst vi som företag. Årets skräpplockning skapar inte bara en renare närmiljö utan bidrar förhoppningsvis till att bevara lagandan i klubbarna under en pressad tid, då den behövs som mest, säger Carina Hanson, VD på Estrella.

På grund av den pågående pandemin kommer i år ingen gemensam uppstart eller avslut ske. Respektive lag går direkt ut till sitt städområde där de plockar skräp indelade i mindre grupper.

Fakta om ”Klubbar för Klimatet”
”Klubbar för Klimatet” är ett miljösamarbete mellan Städa Sverige och Estrella. Syftet är att involvera lokala idrottsföreningar I Angered i miljöaktiviteter, detta för att uppmärksamma och informera om den nedskräpning som sker i vår natur och i vårt närområde. Lördagen den 9 maj plockar föreningarna skräp på utvalda sträckor i sitt närområde. Alla föreningar som deltar får för sin insats en ekonomisk ersättning som de kan använda till att förverkliga sina drömmar.

Städa Sverige Ekonomisk Förening är en del av den svenska idrottsrörelsen. Medlemmarna i föreningen är uteslutande ideella idrottsförbund. Ungdomar jobbar för miljön genom att städa sin närmiljö och projekten finansieras av näringsliv, kommuner eller andra organisationer. Sedan 1988 har Städa Sverige engagerat ungdomsidrotten med att förbättra den svenska miljön.

RELATERAD LÄSNING