Hem Nyheter Miljonärsliv på låg budget

Miljonärsliv på låg budget

av Livets Goda

Att leva som en miljonär är inga problem om man är en. Tricket är att leva lyxigt utan att vara rik. Och det finns massor med trick att ta till för att leva på stor fot utan att totalhaverera hushållsekonomin.

Den första regeln för att kunna leva lyxliv på låg budget är att ha likvida medel. Om du inte ha likvida medel måste du alltid handla på kredit och på avbetalning. Och om du försöker leva lyxliv på kredit riskerar du att hamna hor kronofogden snabbt som attan.

Så det första du ska göra är att försöka få bort så pass många fasta kostnader kostnader som möjligt. Och här finns hjälp att få. Det finns gott om mobilappar som ger dig möjligheter att bringa ordning i ekonomin, göra upp budget, lösa småkrediter och börja spara på kort och lång sikt.

Så snart du märker att lönen räcker hela månaden kan du börja fundera över vilken typ av lyxliv du vill leva. Vill du skapa ett vackert boende, resa mycket, ha en snygg garderob, en lyxig bil eller en ljudanläggning i toppklass?

Okej, du kan inte få allt, så du får bestämma vad som är viktigast för dig.

När du sen har bestämt vilken lyx du vill satsa på och har pengar över i slutet av månaden, så gäller de att hitta genvägarna till miljonärslivet.

Jobba efter tre huvudlinjer: du behöver inte äga allt du använder, du behöver inte köpa någonting nytt och du kan tjäna pengar på det du äger.

Det finns ingen anledning att köpa en ny outfit om du ska gå på fest. Du kan hyra festkläder till en bråkdel av kostnaden för en klänning du kanske bara använder en enda gång. Och kläder är inte det enda du kan hyra. Gillar du lyxbilar, så finns de att hyra över en helg. Det är inte gratis men en att hyra en Lamborghini Gallardo för 30 000 kronor helg är betydligt billigare än att köpa en ny för 2 miljoner. Om du är ointresserad av bilar låter det som en onödig kostnad, men för bilentusiasten låter det som ett kap.

Likaså kan du hyra en segelbåt den där veckan på semestern för en spottstyver, istället för att köpa en båt som ligger på land nio månader om året.

Att köpa begagnat är ett annat sätt att uppfylla dina drömmar utan att behöva en förmögenhet.  Second hand-affärer är fyllda med designkläder och på Blocket kan du lägga bevakning om det är ett speciellt märke eller designer du är ute efter. Priserna långt under vad du får betala i affärerna på fina gatan. Är du intresserad av stilklassiker, så säljs ikoniska plagg på auktionshusen. Och visst är det roligare att gå klädd i en klassisk Chanel-dräkt från 60-talet än en HM-dräkt från i år?

Som man är det ganska enkelt att bygga upp en klassisk garderob. Satsa på två, till tre kostymer av god kvalitet som du lämnar in till en skräddare som fixar perfekt passform. Sju skjortor av klassiskt snitt (skippa modeväxlingarna och kör på det säkra). En slips från något av de stora modehusen funkar alltid och fördelen med att köpa begagnade skor är att de redan är ingångna (och att du kan hitta 8000 kronors-dojor för 1500). Och om du vill toppa din outfit med en kvalitetsklocka, så köp begagnat. Priset på en Omega, Tag Heuer eller Rolex ligger mellan 50 och 80 procent under nypriset om den har några år på nacken.

Men köp aldrig en kopia. Klockentusiaster avslöjar dig direkt och så får du stå där med skammen.

Stilmöbler är ett annat område där du kan spara enorma summor genom att köpa på blocket eller på auktionshusen. Om du är intresserad av inredning så vet du vilka märken och formgivare du gillar. Lägg bevakningar på Blocket och håll utkik på auktionshusen. Särskilt gamla tyger är lågt värderade.

Om du gör en större investering, så fundera över om du kan kapitalisera på det du köpt. Ett sommarhus kan betala sig självt om du är beredd att hyra ut det under några veckor under sommaren. Och om du har hus, så kan du hyra ut det när du är i sommarhuset. Motorbåten kan du också hyra ut när du inte använder den.

Att resa är en dröm för många av oss och även på det området går det att lyxa till det utan att gå i bankrutt. Se framför allt till att resa off season. Flygpriserna är lägre och ett lågbelagt lyxhotell går alltid att förhandla med.

Ett annat tips är att skaffa ett bra betalkort för resor. Du kan samla poäng som du kan utnyttja. Kolla runt och se vilket som passar dig bäst.

Att bo på rätt plats har också stor betydelse. Sundsvall är betydligt billigare att leva på än Stockholm

På det hela taget finns det gott om tips och tricks för att få ut det mesta av dina pengar och du behöver inte ha en hög inkomst för att unna dig det du drömmer om.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING