Hem Vinvärlden “Min mammas kök” – en lysande introduktion till cabernet franc från Chinon!

“Min mammas kök” – en lysande introduktion till cabernet franc från Chinon!

av Niklas Jörgensen

La Cuisine de ma mère. Min mammas kök. Ja, det är precis vad Nicolas Grosbois döpt sitt charmanta instegsvin till. Förutom att med namnvalet antyda hur väl vinet gör sig till husmansköket, oavsett om det är franskt eller svenskt, så lyckas Nicolas inkapsla precis allt vad Loire-appellationen Chinon och druvan cabernet franc borde stå för med sitt La Cuisine de ma mère. Välkommen till mammas kök. 

Nicolas hör till avdelningen oerhört charmanta, sociala och prestigebefriade vinmakare. Det är lätt att tycka om honom. Samtidigt är det en ödmjuk och nyfiken herre som, sedan starten 2008, än idag söker och håller alla dörrar öppna för hur han vill tolka den druva han arbetar med – cabernet franc. Efter att ha tagit över familjeegendomen Domaine Grosbois så har Nicolas genomfört en rad förändringar där det tveklöst viktigaste är övergången till att bli ekologiskt certifierad. Resultatet märks, inte minst i det älskvärda La Cuisine de ma mère.

Niklas om 2018 La Cuisine de ma mère från Domaine Grosbois

Uppfattningen som många har av cabernet franc från Loire-dalen, där malört och grön paprika tillsammans med vitpeppar står för representantskapet, är som bortblåst i La Cuisine de ma mère och istället ersatt med en alldeles förtjusande renhet i frukt och grönska. Initialt är det lätt att tänka okomplicerat, maximalt drickvänligt och bara löjligt gott men det vore att lura sig självt en aning, för även om vinet också är det så finns det en spänning och en nerv som inte vem som helst kan trolla fram. Balansgången mellan det närmast örtblommiga, den dammiga sommargrusvägen och den transparenta mörkbäriga frukten är svår att värja sig emot samtidigt som det finns textur i vinet bakom saftigheten vilket märks i form av en skalstram känsla med läcker pepprighet. Extra tilltalande blir det när temperaturen i glaset letar sig ner mot 14-15 C och alla komponenter liksom bara finner varandra och vinets energi och renhet kommer till sin fulla rätt. Kort och gott, en lysande introduktion till cabernet franc från Loire och Chinon – när en mästare får säga sitt.

89 LGP

Nicolas Grosbois

Är det något jag lärt mig genom åren så är det att bedöma en producent baserat på hur bra instegsvinerna är. Nicolas Grosbois och familjeegendomen Domaine Grosbois bevisar detta med råge!

Vill du prova “Min mammas kök” så finner du vinet i beställningssortimentet. Minsta beställning är ett kolli om 6 flaskor men tro mig, de går åt. Styckpriset per flaska (75 cl, 13%) är 129 kronor och artikelnumret 71529. Håll dessutom utkik efter Nicolas två toppviner Gabare och Clos du Noyer som snart lanseras även de.

Vinet finns på 16 Systembolagsbutiker, men kan naturligtvis beställas till föredragen butik HÄR >>>

RELATERAD LÄSNING