Hem NyheterVinnyhet Mineralstinn nyhet från Kampanien, Strione 2015 från Cantine Astroni

Mineralstinn nyhet från Kampanien, Strione 2015 från Cantine Astroni

av Livets Goda

Den 7 juli släpper Swedish Brand en spännande nyhet i Systembolagets tillfälliga sortiment: Strione 2015 från Cantine Astroni.

Druvorna (100% Falanghina) växer i lersand på de yttre sluttningarna av vulkankratern Astroni, därav den utpräglade mineraliteten. Mycket passande till bland annat skaldjur, fisk och ljusare kötträtter. Artikelnumret är 92221 och priset 320 kr.

OM KAMPANIEN OCH CANTINE ASTRONI
Kampanien är känt som Terra Felix tack vare sitt milda klimat och sin bördiga jordmån. Vida omskrivet av de klassiska författarna är detta bokstavligen ett vitikulturellt paradis med över hundra druvsorter helt specifika för regionen. I fyra generationer har familjen Varchetta producerat vin här och år 1999 startades Cantine Astroni med viljan att skydda och utveckla de önologiska traditionerna kombinerat med modern vinteknologi.

Egendomen är belägen mellan Neapel och Pozzuoli, en gång i tiden privata jaktmarker för bourbonerna men idag ett skyddat naturområde. Fullt fokus ägnas de för trakten typiska druvsorterna Falanghina och Piedirosso, inte sällan från oympade vinstockar. Vingårdarna ligger på de flegreiska fälten strax väster om Neapel, i högsta grad vulkaniskt aktiva med utströmmande gaser och varma källor, och Vesuvius sluttningar. De senare, Somma Vesuviana, bjuder på rik vulkanisk jordmån och stor biodiversitet med toppar som når 1200 meter över havet. Från denna omisskännliga terroir skapar vinmakaren Gerardo Vernazzaro viner med förfining och elegans.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING