Hem Vinvärlden Minuty – så mycket mer än rosé!

Minuty – så mycket mer än rosé!

av Livets Goda

När Château Minuty kommer på tal så går tankarna osökt till rosé vilket också är producentens trademark. Men den ikoniska producenten har även vitt och rött på repertoaren och bägge har nu nått Systembolaget. I våra glas; Minuty Prestige Rouge vilket är som gjort för sommarens grillade lamm!

Château Minuty som blickar ut över Saint-Tropez bukten hör till Provence främsta när det kommer till rosé. Men det stannar inte vid det laxrosa vinet utan Minuty gör även ett högst personligt vitt vin med bland annat den aromatiska druvan rolle och så buteljerar man också ett rött baserat på den klassiska sydfranska GSM-blenden – grenache, syrah och mourvèdre.

Vinet som nu nått Sverige är lagrat i ett år på en kombination av fat och stål, något som accentuerar det fruktiga drivet i vinet och tillåter druvsorterna att skina lite mer, något som inte minst syrah och mourvèdre tar tillfället i akt att göra.

Livets Godas intryck av 2020 Minuty Prestige Rouge från Côtes de Provence

Redan vid första sniffen märks den, mourvèdre. Druvans ofta tydligt örtiga anslag och animaliska instick talar högt och tydligt i blenden och förstärks såklart av syrah som med sina lätt köttrökiga toner och kryddbukett förstärker intrycket av södra Frankrike. Det mörkbäriga tar sig uttryck i form av björnbär, körsbär och ett stänk hallon och vi har ett mycket regionstypiskt vin med stark personlighet i doftspektrumet. Smaken visar upp den klassiska garriguekänslan med blommande ört, lakritsrot och kryddiga toner och en viss avrundande effekt från fatlagringen. Tanninerna biter ifrån, det finns en tilltalande kärvhet och frukten är mörkt stram men ändå med fin mognad.

89 p

Uttrycket grillvin är söndertjatat och lätt att ta till. Men här bara måste vi för Minutys röda väcker lusten till grillat lamm med massor av rosmarin och timjankvistar, vitlöksklyftor och olivolja. Än bättre är vinet om du kyler det lätt.

Minutys röda vin återfinns i Systembolagets beställningssortiment. Flaskan (750 ml, 13,5%) har artikelnummer 55897 och kostar 169 kronor. Vinet beställer du till din föredragna butik för uthämtning.

Till Minuty Prestige Rouge HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING