Hem Vinvärlden Château Minutys Rosé et OR – mallen för högklassig rosé!

Château Minutys Rosé et OR – mallen för högklassig rosé!

av Niklas Jörgensen

Det ljust laxrosa vinet, ibland nästan lökskalsfärgade, har sitt ursprung i Provence och det franska rosévinet från landets söder har blivit en sådan succé att en hel vinvärld har kopierat framgångskonceptet. Bättre betyg kan man väl egentligen inte få? Bland topparna finner vi en av mina personliga favoriter år ut och in, Château Minuty och inte minst deras högklassiga Rosé et OR. I mitt glas; årgång 2020!

En provencalsk rosé har ett strikt regelverk att rätta sig efter och precis som med vitt vin så jäser rosé vid lägre temperaturer då detta bidrar till att bevara aromföreningar som är volatila. Faktum är att en rosé i Provence är ett mer tekniskt krävande vin att framställa jämfört med såväl vitt som rött.

Bland topparna i Provence hör sedan länge Château Minuty som blickar ut över Saint-Tropez bukten. Familjens instegsvin, M de Minuty, hör till klassikerna på Systembolaget och det av förklarliga skäl då kvaliteten är såväl hög som konsistent. Ett par kliv upp i roséhierarkin hittar vi däremot husets Rosé et Or och definierar du dig själv som rosévinsfantast så är detta ett måste i sommar!

Niklas intryck av 2020 Rosé et Or från Château Minuty

Kopiera färgnyansen och stilen går men du kan aldrig plagiera Provence med sina unika förutsättningar och druvor. Klimatet och kalkstensjordarna skänker viner med maritima influenser samt kryddigt fäste, inte minst när grenache och tibouren får vara med i blenden. I 2020 får man en närmast aromatisk druvighet med örtblommiga nyanser, vattenmelon, saftig persika, blodgrape och röda vinbär i doftspektrumet och smaken fortsätter på inslagen bana med persika och citrusfrukter i härligt öppen stil men ändå i stram strukturerad kostym och där rödsyrliga bärinslag följer med i den långa och läckert intensiva eftersmaken. Rosé i toppklass!

91 p

Rosé et Or är för mig som bäst när det matchas till somriga maträtter, gärna sallader som Sallad Nicoise eller en Caesar. Rådet är även att dricka vinet ur ett glas som främjar dess aromer samt att inte kyla för hårt, bäst är det vid 10-12 C. Minutys Rosé et OR har artikelnummer 79355 och en flaska (75 cl, 12,5%) kostar från och med idag 199 kronor (tidigare 239 kr).

Vinet beställer man hem till sin föredragna Systembolagsbutik >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING